Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Η Στρατηγική Απόδοση των Οχυρωμένων Αμυντικών Γραμμών (V)

Η Στρατηγική Απόδοση των Οχυρωμένων Αμυντικών Γραμμών (V)
Το ίχνος της Γραμμής Mannerheim και η Σοβιετική επίθεση το 1939. ΠΗΓΗ

Η Φινλανδική Εμπειρία

Η Γραμμή Mannerheim, που κατασκευάστηκε από τη Φινλανδία για να την προστατέψει από μία επίθεση από τη Σοβιετική Ένωση, βρίσκεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη. Κι αυτό γιατί ενώ η επένδυση που έγινε σε αυτήν ήταν μικρή υπήρξε στρατηγικά επιτυχής, και αυτό φάνηκε από την απόδοση της κατά τη διάρκεια του «Χειμερινού Πολέμου» το 1939-1940.


Η Φινλανδία ήταν μεταξύ των τμημάτων που έχασε η Ρωσία μετά το τέλος του Α΄ Π.Π.  Στις αρχές της δεκαετίας του ΄20 οι Μπολσεβίκοι προσπάθησαν να ανακτήσουν τμήματα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη και στην Ασία και σε ορισμένες περιπτώσεις τα κατάφεραν. Η, μόλις ανεξαρτητοποιημένη, Φινλανδία προσπάθησε να αποτρέψει την απορρόφηση της στη Σοβιετική Αυτοκρατορία δημιουργώντας μικρές αλλά αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις και κατασκευάζοντας αμυντικά κωλύματα σε σημαντικές διαβάσεις στο δύσκολο έδαφος της απαρτιζόμενο από λίμνες, δάση, τούντρες και έλη. Οι ρωσικές απαιτήσεις, απειλές και τελεσίγραφα στα τέλη της δεκαετίας του ΄30 ώθησε τους Φινλανδούς να αναβαθμίσουν τις άμυνες τους πριν τη ρωσική επίθεση το 1939.

Η ρωσική εισβολή κατά γενική ομολογία υπήρξε κακώς προετοιμασμένη και κακώς εκτελεσμένη. Αν και η Φινλανδία με τη Σοβιετική Ένωση είχαν κοινά σύνορα περίπου 1.000 μιλίων και οι Σοβιετικοί κατανάλωσαν πολλούς πόρους επιτιθέμενοι σε αδιάβατους τομείς αυτών των μακρών συνόρων, υπήρχε μία περιοχή που ήταν η μόνη εφικτή οδός για μία χερσαία επίθεση στη Φινλανδία. Η περιοχή αυτή ήταν ο σχετικά στενός ισθμός μεταξύ της λίμνης Λαντόγκα και του κόλπου της Φινλανδίας που συνέδεε το Ελσίνκι με το Λένινγκραντ, τα οποία απείχαν 150 μίλια μεταξύ τους. Εκεί οι Σοβιετικοί εφάρμοσαν την κύρια προσπάθεια τους.

Φινλανδοί στρατιώτες στη Γραμμή Mannerheim
Φινλανδοί στρατιώτες στη Γραμμή Mannerheim. ΠΗΓΗ

Η Γραμμή Mannerheim ήταν μία σχετικά μικρής κλίμακας προσπάθεια που απαρτίζονταν από απλά τακτικής φύσεως κωλύματα σχεδιασμένα για να επιβραδύνουν μία Σοβιετική επίθεση, να προστατεύσουν τους Φινλανδούς υπερασπιστές και να προκαλέσουν απώλειες στους Σοβιετικούς. Επειδή η Σοβιετική Ένωση κατείχε ασύγκριτα περισσότερους πόρους και μια πληθυσμιακή αναλογία 50:1 οι Φινλανδοί δεν πίστεψαν ποτέ πως οποιαδήποτε αμυντική γραμμή θα μπορούσε είτε να αποτρέψει τους Σοβιετικούς από το επιτεθούν είτε να τους σταματήσει εάν το έκαναν. Στήριξαν τις ελπίδες τους για αποτροπή ή επιβίωση περισσότερο στο συνολικό ισοζύγιο ισχύος ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες και λιγότερο στις δικές τους δυνατότητες.

Γι΄ αυτό και αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι αυτό το αμυντικό σύστημα που κατασκευάστηκε για τακτικούς λόγους και χρησιμοποιήθηκε ως τακτικό μέσο πέτυχε τη μεγαλύτερη στρατηγική επιτυχία από όλα τα συστήματα που εξετάστηκαν μέχρι τώρα. Οι χιλιάδες απώλειες και οι μήνες καθυστέρησης που προκλήθηκαν στους Σοβιετικούς συνδυασμένα με άλλες διεθνείς εξελίξεις είχαν τόσο μεγάλη επίδραση ώστε οι Σοβιετικοί περιόρισαν τους πολεμικούς τους σκοπούς επιτρέποντας στη Φινλανδία να επιβιώσει με το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της άθικτο. Η δραστήρια άμυνα των Φιλανδών επί μιας σχετικά ανεπαρκούς αμυντικής γραμμής, ισχυροποιημένης όμως από τη φύση του εδάφους, πέτυχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από άλλα αμυντικά συστήματα που ενώ είχαν στοιχίσει πολύ περισσότερα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν με λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο.

Σχετικές Αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου