Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Το Σώμα των Πεζοναυτών Δοκιμάζει το Νέο Υψηλής Ακριβείας Βλήμα Όλμου 120 χλστ.

Το Σώμα των Πεζοναυτών Δοκιμάζει το Νέο Υψηλής Ακριβείας Βλήμα Όλμου 120 χλστ.


Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε από τον Kris Osborn και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο WARRIOR την 05/12/2016. 



Το Σώμα των Πεζοναυτών και η Raytheon αναπτύσσουν ένα νέο, υψηλής ακρίβειας (precision-guided), βλήμα όλμου 120 χλστ. ώστε τα προωθημένα τμήματα να μπορούν να καταστρέψουν εχθρικούς στόχους από αποστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να το κάνουν τώρα με τα υπάρχοντα πυρομαχικά.

Το βλήμα είναι σχεδιασμένο να βάλλεται κάθετα και στη συνέχεια καθώς κατέρχεται αναγνωρίζει, παρακολουθεί και καταστρέφει εχθρικούς στόχους. Οι άνθρωποι της Raytheon έχουν πει ότι η κατακόρυφη κάθοδος επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το πρόγραμμα που αποκαλείται Precision Extended Range Munition (PERM) αναπτύσσει ένα βλήμα όλμου καθοδηγούμενο από GPS ικανό να αυξήσει το βεληνεκές του όπλου από 7 χλμ. σε περίπου 16 χλμ., είπε ο Paul Daniels υπεύθυνος του προγράμματος.

«Αυτό που αναπτύσσουμε διπλασιάζει το βεληνεκές και δίνει ακρίβεια», πρόσθεσε ο Daniels.


Το βλήμα όλμου PERM
Το βλήμα όλμου PERM

Το αυξημένο βεληνεκές μπορεί να προσδώσει σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα γιατί από την απόσταση των 16 χλμ. οι Πεζοναύτες θα μπορούν να καταστρέφουν εχθρικές θέσεις χωρίς να είναι ευάλωτοι σε εχθρικά πυρά.

Η Raytheon πρόσφατα απέκτησε το συμβόλαιο παραγωγής με τους Πεζοναύτες, που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το νέο όπλο ως μέρος του αναπτυσσόμενου Expeditionary Fire Support System ή EFSS.


Το EFSS
Το EFSS αποτελείται από: ένα όχημα φορέα, ένα ρυμουλκούμενο όλμο των 120 χλστ., το τρέιλερ μεταφοράς πυρομαχικών.

Το EFSS αναπτύσσεται για να επιτρέψει στους προωθημένους πεζοναύτες να ελιχθούν στην εχθρική περιοχή υποστηριζόμενοι από πυρά υψηλής ακριβείας. Το EFSS μπορεί να μεταφερθεί από αεροσκάφη MV-22 Osprey, ελικόπτερα CH-53 Super Stalion ή να φτάσει στην ακτή με αμφίβια μέσα. Το νέο όπλο θα είναι μέρος της τριάδας πυρών υποστήριξης του Σώματος που θα περιλαμβάνει βλήματα πυροβολικού 155 χλστ., βλήματα όλμων 120 χλστ. και MLRS.

Το PERM μπορεί να καλύψει το κενό δυνατοτήτων που εμφανίζεται να υπάρχει στην τριάδα, επειδή υπάρχουν στόχοι για τους οποίους τα βλήματα των 155 χλστ. είναι υπερβολικά ενώ τα βλήματα των 120 χλστ. είναι περισσότερο κατάλληλα.

Τα βλήματα όλμων υψηλής ακριβείας μπορούν να προσφέρουν τακτικά πλεονεκτήματα στους πεζοναύτες στη μάχη, ειδικότερα σε αστικές ή ορεινές περιοχές, όπου η κατακόρυφη κλίση είναι αυτή που διαχωρίζει τις φίλιες δυνάμεις από τις εχθρικές.

«Οι όλμοι είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι. Μπορούν να βάλλουν σε πολύ μεγάλες γωνίες και έχουν υψηλό ρυθμό βολής. Μπορούν να βάλλουν σχεδόν κατακόρυφα», είπε ο Daniels.

Η τεχνολογία καθοδήγησης υψηλής ακριβείας που είναι ενσωματωμένη στο PERM θα μπορεί να επιτρέπει επιθέσεις σε εχθρικές θέσεις σε κατοικημένες περιοχές χωρίς τον κίνδυνο παράπλευρων απωλειών· αυτό δεν είναι εφικτό με τα σημερινά βλήματα των 120 χλστ.

«Θα είναι έτοιμο σε ένα – δύο χρόνια», κατέληξε ο Daniels.

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου