Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Απώλειες Τουρκικών Τεθωρακισμένων στην Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»

Απώλειες Τουρκικών Τεθωρακισμένων στην Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»


Ο ιστότοπος bell¿ngcat κάνει μια αξιόλογη δουλειά προσπαθώντας να ελέγξει μέσα από ανοιχτές πηγές πληροφορίες που αφορούν στρατιωτικές δραστηριότητες και ενέργειες από τον ευρύτερο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας. Στο παρακάτω άρθρο ο Christian Triebert εξετάζει τις τουρκικές απώλειες σε θωρακισμένα μέσα πέριξ της πόλεως al-Bab.


Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2016 και σκόπευε να εκκαθαρίσει μία περιοχή 5.000 τ. χλμ. συριακού εδάφους. Διεξήχθη σε συνδυασμό με τμήματα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Free Syrian Army FSA). Μέσα σε τέσσερις μήνες καταλήφθηκαν πάνω από 2.000 τ. χλμ. που πριν άνηκαν στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και σε κουρδικές φατρίες.

Αλλά η επιχείρηση έχει κόστος ειδικά από τη στιγμή που οι τουρκικές και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις άρχισαν την επίθεση στην al-Bab, που απέχει 40 χλμ. περίπου από το Χαλέπι. Μία κατάσταση που καταγράφει τα οχήματα του τουρκικού στρατού που έχουν χτυπηθεί, υποστεί ζημιές ή βρίσκονται σε άγνωστη κατάσταση έχει κυκλοφορήσει σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις 23 Δεκεμβρίου 2016.

Έντεκα άρματα μάχης, τρία οχήματα μάχης πεζικού και ένα ΤΟΜΠ βρίσκονται μέσα στην κατάσταση. Η κατάσταση περιλαμβάνει στήλες με τους αριθμούς κυκλοφορίας, τις μονάδες, τη θέση και σχόλια που ως επί το πλείστον αναφέρονται στο είδος της ζημιάς στο όχημα και στο μέσο που την προκάλεσε.

Η παρούσα έρευνα σκοπεύει να πιστοποιήσει τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην κατάσταση και θα το κάνει αυτό αναφερόμενη σε ανοιχτές πηγές. Πηγές που είναι προσβάσιμες στον καθένα που έχει μία διαδικτυακή σύνδεση καθώς και τη δυνατότητα να αποκτήσει δορυφορικές εικόνες από την DigitalGlobe.

Η αρχική φωτογραφία της κατάστασης. Η πηγή της φωτογραφίας είναι άγνωστη όπως και η αυθεντικότητα της.

Αγγλική μετάφραση της κατάστασης.

Αριθμοί κυκλοφορίας και μονάδες

Στην κατάσταση αναφέρονται οι αριθμοί κυκλοφορίας των οχημάτων. Οι αριθμοί κυκλοφορίας των τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων είναι χαρακτηριστικοί: έξι μαύρα ψηφία σε λευκή ορθογώνια πινακίδα. Το πρώτο ψηφίο αναφέρεται στον κλάδο, όπως το ναυτικό ή τη στρατοχωροφυλακή. Στην κατάσταση υπάρχουν αριθμοί κυκλοφορίας που αρχίζουν μόνο από «1» ή «2» και αφορούν τον στρατό ξηράς και τις 1η και 2η Στρατιές. Τα επόμενα δύο ψηφία αφορούν τη μονάδα.

Έτσι, η στήλη της κατάστασης που αναφέρει τη μονάδα του οχήματος θα πρέπει να αντιστοιχεί με τον αριθμό κυκλοφορίας. Στην κατάσταση αναφέρονται

η 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (1η Στρατιά),
η 16η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (2η Στρατιά) στο Diyarbakir,
η 5η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (1η Στρατιά) με έδρα το Gaziantep,
η 39η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (2η Στρατιά) στο Iskenderun και
η 20η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (2η Στρατιά) στη Şanliurfa.

Οι αριθμοί αντιστοιχούν στις πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Όμως οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι πλέον ξεπερασμένες (όπως το άρθρο της Haberturk για τη 2η Στρατιά) ή αμφίβολες όπως οι πληροφορίες από τη Wikipedia. Για παράδειγμα, οχήματα της 2ης ΤΘΤ εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Εκεί οι αριθμοί κυκλοφορίας τους ξεκινούσαν με «196». Στην κατάσταση τα οχήματα της 2ης ΤΘΤ ξεκινούν με «195».

Σύμφωνα με αναφορά της Hurriyet Daily News τον Αύγουστο του 2012 μονάδες της 5ης ΤΘΤ και της 20ης ΤΘΤ στάλθηκαν στην τουρκική μεθόριο στις αρχές της συριακής εξέγερσης.

Να σημειωθεί όμως ότι οι αριθμοί κυκλοφορίας της 16ης Μ/Κ ΤΑΞ αναφέρονται στην 1η Στρατιά αλλά η 16η ανήκει στη 2η Στρατιά. Μπορεί οχήματα να ανταλλάχθηκαν μεταξύ των μονάδων ή οι ανοιχτές πληροφορίες να είναι λάθος.

Θέση και κατάσταση

Η θέση της al-Bab.

Όλες οι θέσεις που αναφέρονται στην κατάσταση βρίσκονται είτε στην περιοχή του νοσοκομείου της al-Bab είτε στην περιοχή δυτικά της πόλης. Το Ισλαμικό Κράτος εμφανίστηκε στην πόλη το καλοκαίρι του 2013 και την κατέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014. Καθώς οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian Democratic ForcesSDF) σκόπευαν να επιτεθούν στην πόλη μετά την κατάληψη της γειτονικής Manbij οι επαναστάτες του FSA μαζί με τουρκικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την al-Bab. Τον Δεκέμβριο του 2016 οι Τούρκοι με τους τοπικούς τους συμμάχους ανανέωσαν τις επιθέσεις τους με δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και με βαριά μέσα στο έδαφος. Όπως έγραψε η Sarah el-Deeb του Associated Press:

Σχεδόν δύο μήνες επιχειρήσεων και η Τουρκία έχει τελματωθεί σε μία απρόσμενα αιματηρή μάχη να καταλάβει το τελευταίο φρούριο του ΙΚ στη βόρεια Συρία. Έχει υποχρεωθεί να ρίξει στη μάχη στρατεύματα, να πάρει αυτή τον πρώτο ρόλο από τους τοπικούς της συμμάχους και να ζητήσει από τη Ρωσία αεροπορική υποστήριξη.

Πάνω από 60 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Συρία, οι περισσότεροι από αυτούς στην επίθεση στην al-Bab, και το ΙΚ έχει σπεύσει να δημοσιεύσει φωτογραφίες νεκρών στρατιωτών και καταληφθέντων όπλων και οχημάτων. Οι απώλειες του ΙΚ δεν είναι γνωστές αλλά καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές η άμυνα της πόλεως καταρρέει.

Ερχόμαστε στον Φεβρουάριο του 2017 όπου η αντικαθεστωτική οργάνωση Ahrar al-Sham ανακοίνωσε στο twitter ότι οι δυνάμεις της έχουν καταλάβει στρατηγικές θέσεις στις νότιες περιοχές της al-Bab. Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία τοπικές δυνάμεις επιτάχυναν για νακαταλάβουν την πόλη πριν την άφιξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων που βρίσκονταν μόλις 1,5 χλμ. μακριά. Λέγεται ότι η Ρωσία παρενέβη για να σταματήσει μία σύγκρουση μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των τουρκικής υποστήριξης επαναστατικών ομάδων.

Η περιοχή δυτικά της al-Bab

Η περιοχή δυτικά της al-Bab είναι στα χέρια των δυνάμεων της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» και είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αναφέρεται σε αυτήν την περιοχή. Ο χάρτης παρακάτω δείχνει την κατανομή του ελέγχου στη βόρεια Συρία στις 21 Δεκεμβρίου 2016, όπου και φαίνεται που βρίσκονται οι δυνάμεις του FSA και της Τουρκίας δυτικά της al-Bab.

Η κατανομή του ελέγχου της βόρειας Συρίας.

Η περιοχή του νοσοκομείου της al-Bab

Καθώς υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο στην περιοχή που διεξάγονται οι μάχες είναι προφανές ότι η περιοχή που στην κατάσταση αναφέρεται ως «περιοχή του νοσοκομείου» είναι η περιοχή του νοσοκομείου της al-Bab ή νοσοκομείο «Sheikh al-Aqil». Το νοσοκομείο πήρε το όνομα του από το ύψωμα που βρίσκεται δυτικά του. Οι δύο χάρτες παρακάτω δείχνουν τη θέση του νοσοκομείου ως προς την πόλη. Σκληρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων της «Ασπίδας του Ευφράτη» και του ΙΚ έχουν αναφερθεί δυτικά της al-Bab και ειδικότερα στην περιοχή του νοσοκομείου.

Η θέση του νοσοκομείου της al-Bab. Ο κόκκινος κύκλος έχει ακτίνα 600 μ. στο έδαφος και δείχνει τι θα μπορούσε να είναι η «περιοχή του νοσοκομείου».

Εδαφικός έλεγχος γύρω από την al-Bab στις 21 Δεκεμβρίου 2016. Το νούμερο 1 δείχνει το ύψωμα Sheikh al-Aqil. Το νοσοκομείο βρίσκεται δυτικά του υψώματος. Το μαύρο δείχνει τον χώρο που ελέγχει το ΙΚ, το πράσινο αυτόν που ελέγχεται από την Τουρκία και τον FSA και το κίτρινο αφορά το SDF.

Συνολικός χάρτης

Στον παρακάτω χάρτη (στο πρωτότυπο άρθρο είναι διαδραστικός) φαίνονται τα τουρκικά στρατιωτικά οχήματα που έχουν εντοπιστεί δυτικά της al-Bab.

Μπλε κουκίδες: Leopard 2A4 (X8)
Πράσινες κουκίδες: Sabra M60T (X1)
Κίτρινες κουκίδες: Otokar Kobra (διάφοροι τύποι, Χ3)
Μωβ κουκίδες: Οχήματα Μάχης Πεζικού (Χ2)
Μαύρες κουκίδες: άλλα (εξοπλισμένα οχήματα, μπουλντόζες, Χ2)

Συνολικός χάρτης


Τα οχήματα και άρματα μάχης που αναφέρονται στην κατάσταση

1. Leopard 2A4 (195 528)

Αριθμός κυκλοφορίας: 195 528 (ορθός)
Μονάδα: 1/ 2η ΤΘΤ (άγνωστο)
Θέση: Al-Bab/περιοχή νοσοκομείου (ορθό)
Σχόλια: Επίθεση με ρουκέτες/όλμους (άγνωστο)

Στις 22 Δεκεμβρίου 2016 το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το ΙΚ δημοσίευσε βίντεο που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, έδειχνε στρατιωτικό εξοπλισμό των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που είχε καταληφθεί από το ΙΚ δυτικά της al-Bab. Στο βίντεο φαίνονται δύο Leopard 2A4. Από μία καθαρή λήψη του ενός άρματος φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του, που αντιστοιχεί στο άρμα που αναφέρεται στην κατάσταση.

Leopard 2A4 (195 528)


Το Leopard 2A4 μπορεί να εντοπιστεί στον χώρο του νοσοκομείου της al-Bab. Το άρμα φαίνεται στην ίδια ακριβώς θέση σε δορυφορική εικόνα που αποκτήθηκε από την DigitalGlobe στις 7 Φεβρουαρίου 2017.

Leopard 2A4 (195 528)


2. Leopard 2A4 (195 532)

Αριθμός κυκλοφορίας: 195 532 (μερικώς ορθό)
Μονάδα: 1/ 2η ΤΘΤ (άγνωστο)
Θέση: Al-Bab/περιοχή νοσοκομείου (ορθό)
Σχόλια: Διάλυση της παλέτας του άρματος (άγνωστο)

Ένα δεύτερο Leopard 2A4 φαίνεται στο βίντεο της 22ας Δεκεμβρίου και φαίνονται τα τελευταία τρία ψηφία «532». Άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό είναι το άρμα που αναφέρεται στην κατάσταση.

Leopard 2A4 (195 532)


Το Leopard 2A4 μπορεί να εντοπιστεί στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου της al-Bab. Το άρμα και ο εκσκαφέας δίπλα του είναι εμφανή στην ίδια θέση σε δορυφορική εικόνα που αποκτήθηκε από την DigitalGlobe στις 7 Φεβρουαρίου 2017.

Leopard 2A4 (195 532)


Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το ΙΚ τον Ιανουάριο του 2014 το ίδιο άρμα βιντεοσκοπήθηκε από drone από διαφορετική γωνία. Η ζημιά φαίνεται να έχει προκληθεί από επίθεση αυτοκτονίας με όχημα που έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (suicide vehicle-borne improvised explosive device SVBIED).

Leopard 2A4 (195 532)


3. Leopard 2A4 (195 541)

Καμία πληροφορία.

4. Leopard 2A4 (195 535)

Καμία πληροφορία.

5. Leopard 2A4 (195 526)

Αριθμός κυκλοφορίας: 195 526 (μερικώς ορθό)
Μονάδα: 1/ 2η ΤΘΤ (άγνωστο)
Θέση: Al-Bab/περιοχή νοσοκομείου (ορθό)
Σχόλια: IED/νάρκη

Το Leopard 2A4 με αριθμό κυκλοφορίας 195 526 είναι εμφανές στο βίντεο του ΙΚ της 20ης Ιανουαρίου καθώς τα τελευταία τρία ψηφία του αριθμού κυκλοφορίας του φαίνονται. Το άρμα βρίσκεται δίπλα σε ένα άλλο αχρηστευμένο Leopard 2A4 και σε ένα όχημα Kobra/Akrep (παλιότερης έκδοσης). Το άρμα είναι εμφανές στην ίδια θέση σε δορυφορική φωτογραφία της 7ης Φεβρουαρίου 2017.

Leopard 2A4 (195 526)


6. Leopard 2A4 (195 536)

Καμία πληροφορία.

7. Leopard 2A4 (195 537)

Καμία πληροφορία.

8. Leopard 2A4 (195 586)

Καμία πληροφορία.

9. Leopard 2A4 (195 591)

Καμία πληροφορία.

10. Leopard 2A4 (195 556)

Καμία πληροφορία.

11. Μ60Τ (264 944)

Αριθμός κυκλοφορίας: 264 944 (ορθός)
Μονάδα: 16η Μ/Κ ΤΑΞ
Θέση: Al-Bab/περιοχή νοσοκομείου (ορθό)
Σχόλια: Επίθεση με Α-Τ Κ/Β (ορθό)

Στις 16 Δεκεμβρίου 2016 το πρακτορείο ειδήσεων Amaq δημοσιοποίησε βίντεο που έδειχνε ένα Α-Τ Κ/Β να χτυπάει ένα Μ60Τ «δυτικά της πόλης». Η θέση που δείχνει το βίντεο μπορεί να προσδιοριστεί 400 μ. δυτικά του νοσοκομείου της al-Bab. Υπήρξαν αναφορές ότι το άρμα εγκαταλείφθηκε και ότι ο οδηγός του τραυματίστηκε ελαφρά (διάσειση και απώλεια ακοής).

Μ60Τ (264 944)


Στο πλαίσιο της προπαγάνδας του το ΙΚ έδειξε αυτό το Μ60Τ Sabra πολλές φορές σε φωτογραφίες και βίντεο. Σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017 ο αριθμός κυκλοφορίας του φαίνεται να είναι «264 944» όπως και στην κατάσταση.

Μ60Τ (264 944)


Στο ίδιο βίντεο μαχητές του ΙΚ φαίνονται να αφαιρούν πυρομαχικά από το άρμα. Λήψεις του άρματος τραβηγμένες νωρίτερα από drone δημοσιοποιήθηκαν από μέσα ενημέρωσης (τμήμα Χαλέπι) του ΙΚ.

Μ60Τ (264 944)


Κάποιοι έχουν ισχυριστεί ότι το Sabra δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει για πολύ την προπαγάνδα του ΙΚ καθώς ανακτήθηκε από φιλικές στους Τούρκους δυνάμεις τη νύχτα 17/18 Δεκεμβρίου. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια καθώς υπήρχαν συνεχείς μάχες και κάποιες προωθήσεις μεταξύ των αντιπάλων.

Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι το άρμα επισκευάστηκε και ξαναήρθε σε λειτουργική κατάσταση καθώς εμφανίστηκε σε βίντεο που δημοσιοποίησε ο FSA τον Ιανουάριο του 2017.



Όμως δορυφορική εικόνα της 7ης Φεβρουαρίου καταρρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό. Το Sabra ήταν ακόμη στην ίδια ακριβώς θέση όπως και τη μέρα που χτυπήθηκε. Ακόμη βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου το δείχνει στην ίδια θέση.

Μ60Τ (264 944)


12. ΖΜΑ (172 463)

Καμία πληροφορία.

13. ΖΜΑ (196 094)

Αριθμός κυκλοφορίας: 196 094 (μερικώς ορθό)
Μονάδα: 1/2/5η ΤΘΤ
Θέση: Al-Bab/περιοχή νοσοκομείου (άγνωστο)
Σχόλια: Δεν υπάρχουν πληροφορίες (μπορεί να έχει καταληφθεί)

Στις 22 Δεκεμβρίου σε βίντεο του Amaq που εμφανίζονται δύο Leopard και ένα ΖΜΑ. Από τον αριθμό κυκλοφορίας φαίνονται τα τελευταία τρία ψηφία «094». Αν και δεν είναι 100% σίγουρο είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτό είναι το ΖΜΑ που αναφέρεται στην κατάσταση.

ΖΜΑ (196 094)


Ένα άλλο ΖΜΑ φαίνεται σε βίντεο της αντικαθεστωτικής οργάνωσης Sultan Murad με αριθμό κυκλοφορίας «196 149».

14. GZPT (238 060)

Καμία πληροφορία δεν βρέθηκε γι΄ αυτό το όχημα. Σύμφωνα με την κατάσταση ανήκει στην 39η Ταξιαρχία που είναι μέρος της 2ης Στρατιάς όπως υποδεικνύει ο αριθμός κυκλοφορίας.

15. Otokar Kobra (259 447)

Αριθμός κυκλοφορίας: 259 447 (ορθός)
Μονάδα:
Θέση: Al-Bab/περιοχή νοσοκομείου (ορθό)
Σχόλια: Επίθεση από Α-Τ Κ/Β (ορθό)

Ένα Otokar Kobra χτυπήθηκε από Α-Τ Κ/Β και εμφανίστηκε στο βίντεο του Amaq της 16ης Δεκεμβρίου όπου εμφανίζεται η επίθεση με Α-Τ Κ/Β στο Μ60Τ Sabra δυτικά του νοσοκομείου. Πολλά άτομα πηδάνε έξω από το όχημα αρκετά δευτερόλεπτα αφότου αυτό είχε χτυπηθεί από τον πύραυλο.

Otokar Kobra (259 447)


Σε δημοσιοποίηση της 20ης Ιανουαρίου το ΙΚ δείχνει το Kobra να περισυλλέγεται και μετά να τίθεται σε επίδειξη ως λάφυρο. Καθώς υπάρχουν πολλές κοντινές φωτογραφίες του ο αριθμός κυκλοφορίας του φαίνεται καθαρά 259 44(7).

Otokar Kobra (259 447)


Otokar Kobra (259 447)


Στρατιωτικά οχήματα που δεν υπάρχουν στην κατάσταση αλλά η θέση τους έχει εντοπιστεί

Τμήματα ενημέρωσης του ΙΚ έχουν δημοσιοποιήσει μεγάλο αριθμό φωτογραφιών και βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν τουρκικά στρατιωτικά οχήματα χτυπημένα ή εγκαταλειμμένα μέσα και γύρω από την al-Bab. Δορυφορικές εικόνες της ευρύτερης περιοχής που αποκτήθηκαν από την DigitalGlobe δείχνουν στις 7 Φεβρουαρίου έξι άρματα μάχης να βρίσκονται στις θέσεις που εμφανίζονται στο υλικό του ΙΚ.

1 x Leopard 2A4, 1 x Kobra/Akrep ZPT

Η πρώτη θέση δείχνει δύο τελείως κατεστραμμένα άρματα μάχης Leopard 2A4 και ένα όχημα που είναι μία παλιότερη έκδοση του Kobra/Akrep τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ZPT zirhli personel taşiyici), δυτικά του υψώματος al-Aqil. Ένα από τα Leopard έχει ταυτοποιηθεί ως αυτό που εμφανίζεται στην κατάσταση με αριθμό κυκλοφορίας «195 526».

Εικόνες των κατεστραμμένων οχημάτων από drone φαίνονται στο 27λεπτο βίντεο του ΙΚ της 20ης Ιανουαρίου. Το σκάφος του άρματος μπροστά έχει διαλυθεί δείχνοντας ότι υπήρξε εσωτερική έκρηξη. Η καταστροφή μπορεί να προήλθε είτε από Α-Τ Κ/Β είτε από επιδρομή της τουρκικής αεροπορίας που σκόπευε να καταστρέψει υλικό που είχε εγκαταλειφθεί.

1 x Leopard 2A4, 1 x Kobra/Akrep ZPT


1 x Leopard 2A4, 1 x ACV-15 IFV

Η δεύτερη θέση δείχνει ένα Leopard 2A4 και ένα ACV-15 όχημα μάχης πεζικού (Infantry Fighting Vehicle IFV). Και τα δύο φωτογραφήθηκαν από drone του ΙΚ τον Δεκέμβριο και ήταν ακόμη στην ίδια θέση στις 7 Φεβρουαρίου. Τα δύο αυτά οχήματα μπορεί να υπήρξαν στόχοι τουρκικών αεροπορικών επιδρομών όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

1 x Leopard 2A4, 1 x ACV-15 IFV


1 x Kobra ZPT

Ένα κατεστραμμένο Kobra Otokar ZPT φαίνεται στο βίντεο του ΙΚ της 20ης Ιανουαρίου. Οι ισλαμιστές είχαν αφαιρέσει τα πυρομαχικά του. Το Otokar βρίσκεται δίπλα σε εργοστάσιο σιδήρου ΒΔ της al-Bab αλλά φαίνεται να έχει απομακρυνθεί σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα της 7ης Φεβρουαρίου.

1 x Kobra ZPT


2 x Leopard 2A4

Σε μια τέταρτη θέση δυτικά της al-Bab φαίνονται δύο χτυπημένα Leopard 2A4. Η δορυφορική εικόνα της 7ης Φεβρουαρίου δείχνει ότι τα δύο άρματα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, πιθανότατα από την τουρκική πλευρά και τους συμμάχους της.

2 x Leopard 2A4


1 x Leopard 2A4, 1 x ACV-15 IFV, 1 x εξοπλισμένο όχημα, 1 x εκσκαφέας

Μόλις έξω από τον χώρο του νοσοκομείου της al-Bab, όπου δύο Leopards και μία μπουλντόζα έχουν ταυτοποιηθεί, ακόμη ένα Leopard με ένα εξοπλισμένο όχημα και ένα ACV-15 IFV μπορούν να ειδωθούν τόσο στο υλικό που δημοσιοποίησε το ΙΚ όσο και στη δορυφορική εικόνα της 7ης Φεβρουαρίου.

1 x Leopard 2A4, 1 x ACV-15 IFV, 1 x εξοπλισμένο όχημα, 1 x εκσκαφέας


Η ζημιά φαίνεται να έχει προκληθεί από SVBIED.

Θέσεις εκτόξευσης Α-Τ Κ/Β

Εκτός από βίντεο που δείχνουν στρατιωτικά οχήματα υπό τον έλεγχο του ΙΚ υπάρχουν και πάρα πολλά που δείχνουν βολές Α-Τ Κ/Β. Τα άρματα μάχης που χτυπήθηκαν μπορούν να βρεθούν και στις δορυφορικές εικόνες και είναι δυνατόν να εκτιμηθεί εάν υπέστησαν μικρή ή μεγάλη ζημιά από την επίθεση. 

Συμπέρασμα και προβληματισμός

Christian Triebert
Διασταυρώνοντας φωτογραφίες, βίντεο και δορυφορικές εικόνες από ανοιχτές πηγές μπορούμε να καταλήξουμε ότι:

Τουλάχιστον οχτώ Leopard 2A4, ένα Μ60Τ Sabra, δύο Otokar Kobra και δύο IFV χτυπήθηκαν ή καταστράφηκαν δυτικά της al-Bab κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Δέκα από αυτά τα οχήματα διαπιστώθηκε ότι βρέθηκαν στις ίδιες θέσεις που τα δείχνει η προπαγάνδα του ΙΚ.

Έξι στρατιωτικά οχήματα που αναφέρονται στην κατάσταση που φέρεται να έχει διαρρεύσει μπορούν να επιβεβαιωθούν. Τα υπόλοιπα άρματα μάχης δεν μπόρεσαν να επιβεβαιωθούν. Ο μεγάλος αριθμός των Leopard 2A4 συνάδει με τα άρματα που ήταν ορατά στη δορυφορική εικόνα. Όμως δεν ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθούν οι αριθμοί κυκλοφορίας αυτών των αρμάτων και οχημάτων. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι οποιοσδήποτε με πρόσβαση στο διαδίκτυο –γι΄ αυτό και οι πηγές που αναφέρθηκαν- θα μπορούσε να είχε φτιάξει την κατάσταση. Αυτό είναι αλήθεια τουλάχιστον για μέρος της αλλά και πάλι τίθεται θέμα για τους υπόλοιπους αριθμούς κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η μάχη για την al-Bab είναι δύσκολη.

Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου