Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Επιράμματα Αντικαθεστωτικών στη Συρία

Επιράμματα Αντικαθεστωτικών στη Συρία
Επιράμματα αντικυβερνητικών δυνάμεων, με τη φορά των δεικτών του ρολογιού από πάνω αριστερά: Syrian Self-Defense Forces, Free Syrian Army, Syriac Military Council και YPG.



Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian Democratic ForcesSDF)



Μια συμμαχία περίπου 55.000 μαχητών, μισοί από τους οποίους είναι Κούρδοι, που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με αμερικανική υποστήριξη. Σκοπός τους είναι η κατάληψη της επονομαζόμενης «πρωτεύουσας» του ΙΚ Raqqah, αλλά μέρος τους στρέφεται ΝΑ προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Dair Alzour. Οι δυνάμεις του Σύριου προέδρου Bashar Assad μάχονται εκεί με ρωσική και ιρανική υποστήριξη. Είναι άγνωστο τι στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ αν το SDF συγκρουστεί με τον Συριακό Στρατό και τους συμμάχους του.

Λαϊκές Δυνάμεις Προστασίας (Peoples Protection UnitsYPG)



Η μεγαλύτερη παραστρατιωτική οργάνωση του SDF, το YPG, ιδρύθηκε ως το ένοπλο τμήμα του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορήσει ότι συνδέεται με το ΡΚΚ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Ο ιδρυτής του ΡΚΚ, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, είναι ισόβια φυλακισμένος στην Τουρκία αλλά έχει ινδαλματοποιηθεί από τους μαχητές του YPG με τις φωτογραφίες του να βρίσκονται σε γωνίες δρόμων, πλατείες, σημεία ελέγχου, σχολεία και γραφεία. Πολλοί λένε ότι μάχονται για το σοσιαλιστικό του όνειρο για έναν κόσμο που θα κυβερνάται από τοπικά συμβούλια.

Γυναικείες Μονάδες Προστασίας (Womens Protection UnitsYPJ)



Η γυναικεία πτέρυγα του YPG, μία κουρδική δύναμη εμπνευσμένη από τον Οτσαλάν. Η φιλοσοφία του περιέχεται στο βιβλίο «Γυναιολογία» και βασίζεται στην ισότητα των δύο φύλων και στην άποψη ότι η επιτυχία της κοινωνίας εξαρτάται από το πόσο καλά συμπεριφέρονται στις γυναίκες. Σύμφωνα με αυτή τη φιλοσοφία οι κουρδικές παραστρατιωτικές οργανώσεις και τα τοπικά πολιτικά συμβούλια που υποστηρίζουν διοικούνται από άντρες και γυναίκες. Γυναίκες έχουν πολεμήσει και έχουν σκοτωθεί μαχόμενες το ΙΚ. Συχνά φοράνε λουλουδένια μαντήλια όπως και άνδρες μαχητές και κάλτσες με σχήματα.

Ελεύθερος Συριακός Στρατός (Free Syrian ArmyFSA)



Παραστρατιωτική οργάνωση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και μάχεται το ΙΚ ως μέρος του SDF. Έχει περίπου χίλιους μαχητές στη Raqqah και 2.500 συγκεντρώνονται βόρεια από την Dair Alzour, σύμφωνα με τον Abu Imad διοικητή στη Raqqah.

Συριακές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (Syrian Self-Defense Forces)



Έχοντας στρατολογηθεί από κουρδικές αρχές για να υπερασπιστούν τη βόρεια Συρία είναι ντόπια, πολυεθνικά στρατεύματα. Αυτοί που κατατάσσονται εκπαιδεύονται για ένα μήνα περίπου με το YPG. Μερικοί νέοι άνδρες προσπαθούν να αποφύγουν την κατάταξη διαφεύγοντας προς το Ιράκ και τη Συρία. Αλλά εάν συλληφθούν από την κουρδική αστυνομία, Asayish, εξαναγκάζονται να υπηρετήσουν.

Συριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο (Syriac Military CouncilMFS)



Μία μικρή πολιτοφυλακή με μόνο δύο χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη της ασσυριακής χριστιανικής μειονότητας στην ανατολική Συρία. Το MFS έχει παρουσία στη δυτική Raqqah και έχει προσελκύσει εθελοντές από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες που δήλωσαν ότι πήγαν στη Συρία για να υποστηρίξουν τη χριστιανική μειονότητα.

Κουρδική Αστυνομία, Asayish



Η Κουρδική Αστυνομία με την αποστολή να εξασφαλίζει περιοχές που απελευθερώθηκαν από το ΙΚ συχνά συνεργάζεται με το στρατιωτικό σκέλος για εξουδετερώνει πυρήνες εν υπνώσει και να αντιμετωπίζει ισλαμιστές. Ο Haval Mirwan εργάζεται δυτικά από τη Raqqah φέροντας ένα επίραμμα που τιμά των 36χρονο αδερφό του Bilind και τον 20χρονο φίλο του Navi Sheraman που σκοτώθηκαν πριν δύο χρόνια μαχόμενοι το ΙΚ. Ο Mirwan είχε φύγει στη Γερμανία τότε αλλά γύρισε για να πολεμήσει.

«Δεν θα φύγω μέχρι το Daesh να εξαφανιστεί», είπε.

Αυτό τον μήνα οι άνδρες του έπιασαν έναν ισλαμιστή μεταμφιεσμένο σε γυναίκα μέσα στους δρόμους της Mansoura, δέκα μίλια δυτικά από τη Raqqah. Υποπτεύθηκε ότι ο ισλαμιστής ήταν κατάσκοπος ή ότι σχεδίαζε κάποια επίθεση. «Τώρα που τον πιάσαμε μπορεί να στείλουν κάποιον άλλον για να κάνει την έκρηξη», είπε.

Σχετικές αναρτήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου