Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Συνέντευξη με τον Κούρδο Διοικητή του SDF

Συνέντευξη με τον Κούρδο Διοικητή του SDF

Ο Μαζλούμ Κομπάνι είναι ο επικεφαλής διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και ο κύριος συνομιλητής με την υπό αμερικανική ηγεσία «Συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)». Ο Κομπάνι είναι Κούρδος, από την ομώνυμη πόλη, είναι 45 χρονών και είναι ευρέως γνωστός ως «Στρατηγός Μαζλούμ».


Ο Κομπάνι ήταν έξω από τη Ράκκα όταν συνομίλησε με την Amberin Zaman του πρακτορείου ειδήσεων AL MONITOR. Ακολουθεί η συνέντευξη.

Al-Monitor: Πως προχωράει η εκστρατεία στη Ράκκα;

Κομπάνι: Η εκστρατεία στη Ράκκα προχωράει όπως σχεδιάστηκε. Είχαμε σχεδιάσει διαδοχικά στάδια και μπορούμε να πούμε ότι πλησιάζουμε το τελευταίο. Ας πούμε ότι ολοκληρώνουμε το προκαταρτικό στάδιο πριν το τελευταίο.

Al-Monitor: Που εστιάζεται τη μάχη τώρα;

Κομπάνι: Στο κέντρο της πόλης. Το ανατολικό, το δυτικό της νότιας εισόδου της πόλης έχει απελευθερωθεί. Μένει το κέντρο και ένα κομμάτι από τον βορρά. Το 75% της πόλης έχει απελευθερωθεί.

Al-Monitor: Προχωράτε γρηγορότερα από ότι περιμένατε;

Κομπάνι: Όχι. Πηγαίνουμε όπως σχεδιάσαμε.

Al-Monitor: Πόσοι παραστρατιωτικοί του ΙΚ παραμένουν στη Ράκκα τώρα;

Κομπάνι: Περίπου 700 σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από πρώην μέλη του ΙΚ. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ξένοι μισθοφόροι. Μαζί με αυτούς είναι και περίπου 1.500 πολιτοφύλακες συμπαθούντες του ΙΚ.

Al-Monitor: Κατά την άποψη σας ποιο ήταν το δυσκολότερο μέρος της εκστρατείας στη Ράκκα;

Κομπάνι: Η επιχείρηση είχε να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα. Πρώτα η ανάγκη να μην χτυπήσουμε πολίτες. Όπως ξέρετε το ΙΚ χρησιμοποιεί πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Το δεύτερο είναι η ευρεία χρήση ναρκών. Όλα τα σπίτια και τα μαγαζιά έχουν ναρκοθετηθεί. Περίπου 2.000 πολίτες έχουν αιχμαλωτιστεί από το ΙΚ και διαφεύγουν όποτε τα καταφέρνουν.


Al-Monitor: Υπάρχει κριτική ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Συμμαχίας προκάλεσαν πολλές απώλειες αμάχων.

Κομπάνι: Το έχουμε διαβάσει αυτό. Νομίζω ότι υπάρχει μία δόση υπερβολής για να επιβραδυνθεί η επιχείρηση. Υπήρξαν απώλειες αμάχων αλλά όχι όπως στο Ιράκ. Νομίζω ότι είναι δεκάδες και όχι εκατοντάδες. Και αυτό συνέβη σε περιοχές όπου το ΙΚ χρησιμοποίησε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που επιβραδύναμε την επιχείρηση.

Al-Monitor: Υπάρχει επίσης κριτική για τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Κομπάνι: Είχαμε δυσκολίες σε αυτό το θέμα. Έχουμε ένα πρόβλημα ασφαλείας εδώ. Πρώτον, παραστρατιωτικοί του ΙΚ έχουν διεισδύσει μαζί με πολίτες που έφευγαν από την πόλη. Υπήρξαν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις, ίσως και περισσότερες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Άραβες από τη Ράκκα αλλά υπάρχουν και αλλοδαποί ανάμεσα τους και φυσικά οι οικογένειες τους. Δεύτερον ο ΟΗΕ δεν είναι επίσημα παρών. Κάνουμε προσπάθειες να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Al-Monitor: Η κεντρική κυβέρνηση έχει βοηθήσει;

Κομπάνι: Όχι. Η κεντρική κυβέρνηση δυσχεραίνει τη βοήθεια από τον ΟΗΕ.

Al-Monitor: Είχατε κάποια σοβαρά προβλήματα με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν στο ζήτημα του ανοίγματος των συνόρων. Μετά την έναρξη της επιχείρησης στη Ράκκα όμως τα προβλήματα μετριάστηκαν και τόσο η ανθρωπιστική βοήθεια όσο και τα αμερικανικά όπλα φτάνουν εύκολα στο SDF.

Κομπάνι: Όλη η βοήθεια περνάει από τη Semelka στο νότιο ιρακινό Κουρδιστάν. Η κεντρική κυβέρνηση δεν βοηθάει καθόλου και η περιφερειακή συνέχισε την παρελκυστική της στάση μέχρι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τα πράγματα άλλαξαν από τον Αύγουστο και οι ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα εάν οι Τούρκοι είχαν κρατήσει τα σύνορα ανοιχτά. Όλες αυτές οι δυσκολίες πιθανόν να μην είχαν συμβεί και να μην είχαμε αντιμετωπίσει την κριτική για τη φροντίδα των αμάχων που έφυγαν από τη Ράκκα. Ο Brett McGurk προσπάθησε πολύ για να πείσει τους Τούρκους αλλά δυστυχώς απέτυχε.

Al-Monitor: Κοιτάζοντας πέρα από τη Ράκκα, η κίνηση προς την Deir ez-Zor έχει αρχίσει. Υπάρχουν αναφορές ότι δυνάμεις του Άσαντ έχουν περάσει τον Ευφράτη και ότι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στο SDF και στην κυβέρνηση. Ποιος είναι ο στρατηγικός σας σκοπός μετά τη Ράκκα; Η επιχείρηση στην Deir ez-Zor ξεκίνησε νωρίτερα από ότι σχδίαζε η Συμμαχία;

Κομπάνι: Αυτό είναι αλήθεια. Η απελευθέρωση της Deir ez-Zor είναι επιθυμία του λαού της Συρίας. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Deir ez-Zor ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια. Οι άνθρωποι της Deir ez-Zor πήραν μέρος στις μάχες στη Manbij και στη Ράκκα και έδωσαν πολλούς μάρτυρες. Είναι ουσιώδες τμήμα του SDF. Αρχίσαμε την επιχείρηση νωρίτερα επειδή μας το ζήτησαν.

Al-Monitor: Σκοπεύετε να φτάσετε μέχρι την al-Bukamal;

Κομπάνι: Σκοπός μας είναι να φτάσουμε μέχρι εκεί που μπορούμε. Η Deir ez-Zor πρέπει να απελευθερωθεί.

Al-Monitor: Υπάρχει αβεβαιότητα για το πόσο μακριά θέλουν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το SDF. Οι Αμερικανοί δείχνουν φαίνεται ότι θέλουν να αποφύγουν μία σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά το θερμόμετρο φαίνεται να ανεβαίνει.

Κομπάνι: Αυτό είναι αλήθεια. Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με κανέναν εκτός από το ΙΚ. Υπάρχουν κάποιες πολύ ευαίσθητες ισορροπίες εδώ. Υπάρχει από τη μία πλευρά το καθεστώς Άσαντ, οι Ιρανοί παραστρατιωτικοί και η Χεζμπολά και από την άλλη η δικιά μας υπόσχεση για ελευθερία στον ντόπιο πληθυσμό. Αυτές οι δύο πλευρές είναι σε σύγκρουση. Η άλλη πλευρά έχει αεροπορική υποστήριξη από τη Ρωσία κι εμείς από τη Συμμαχία. Η Συμμαχία κι εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση. Πιστεύω ότι θα υπάρξει αμοιβαία κατανόηση μέχρις ενός βαθμού.

Μέχρι τώρα δεν είχαμε κοινά σύνορα με το καθεστώς γιατί ήταν το ΙΚ ανάμεσα μας. Τώρα έχουμε συναντηθεί και τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Προσπαθούμε να μην συγκρουστούμε με οποιονδήποτε άλλον εκτός από το ΙΚ αλλά θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας αν χρειαστεί.


Al-Monitor: Έχετε επιδείξει υποδειγματική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Συμμαχία μέχρι τώρα. Αυτό όμως είναι περιορισμένο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με το ΙΚ ενώ ταυτόχρονα έχετε την απαίτηση να αναγνωριστείτε από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η απαίτηση σας μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αποδεκτή κυρίως εξαιτίας τουρκικών πιέσεων. Και οι ΗΠΑ σας έχουν πει ότι στο τέλος θα πρέπει να συμβιβαστείτε με τη συριακή κυβέρνηση, κατά προτίμηση χωρίς τον Πρόεδρο Άσαντ στην κεφαλή της. Επιπλέον οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες να αφήσουν την εγγύηση των Κούρδων της Συρίας στη Ρωσία. Φαίνεται ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν πολύ πολιτικά.

Κομπάνι: Αυτό είναι σωστό. Οι ΗΠΑ είχαν αυτήν την προσέγγιση και την έχουν ακόμα. Σύμφωνα με την άποψη μας όμως δεν είναι η σωστή. Κατ΄ εμάς οι ΗΠΑ πρέπει να εμπλακούν. Η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη απέναντι στους Κούρδους και τον συριακό λαό. Οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη όπως έχει και η Ρωσία. Πιστεύουμε ότι το πιο σημαντικό είναι να προλάβουμε έναν μελλοντικό εμφύλιο στη Συρία. Εάν ξεσπάσει τρομοκρατικές ομάδες όπως το ΙΚ θα ξεπηδήσουν και πάλι. Εάν η διεθνής κοινότητα θέλει να εξαλείψει την τρομοκρατία η Συρία πρέπει να σταθεροποιηθεί. Γι΄ αυτό όλες οι δυνάμεις, και οι ΗΠΑ, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους προς αυτόν τον στόχο. Γι΄ αυτό θέλουμε οι Αμερικανοί να μείνουν εδώ.

Al-Monitor: Μέχρι ν΄ αλλάξει το καθεστώς;

Κομπάνι: Εμείς αυτό που πιστεύουμε ότι χρειάζεται είναι μία κυβέρνηση που να εκπροσωπεί αληθινά τον λαό της Συρίας.

Al-Monitor: Αυτό που περιγράφετε είναι αλλαγή καθεστώτος αλλά ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία δείχνουν πρόθυμες για κάτι τέτοιο. Ακόμη και η Τουρκία που το επεδίωκε με ζήλο έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες της.

Κομπάνι: Σωστά.

Al-Monitor: Οι ΗΠΑ ακόμη και αν μείνουν θα το κάνουν μέσα σε ένα πλαίσιο αντιτρομοκρατικής προοπτικής. Μετά την ήττα του ΙΚ μπορεί να στρέψουν την προσοχή τους σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις ή ομάδες που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρχει ρόλος για το SDF. Εσείς οι Κούρδοι πολεμήσατε το ΙΚ στο πλευρό της Συμμαχίας πέρα από τα εδάφη σας και θυσιάσατε τις ζωές σας. Όμως οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας. Πόσο είστε διατεθειμένοι να θυσιάζετε τις ζωές σας ενώ αυτοί δεν σας αναγνωρίζουν;

Κομπάνι: Εμείς οι Κούρδοι απελευθερώσαμε τις περιοχές μας πρώτοι – χωρίς πολλές απώλειες. Μιλάω για το 2012. Πρόθεση μας ήταν να μείνουμε έξω από τον πόλεμο ανάμεσα στο καθεστώς και στην αντιπολίτευση και ισχυροποιήσουμε τις δικές μας περιοχές. Αλλά οι περιοχές που ελευθερώσαμε δέχθηκαν επίθεση από την Jaish al-Hour, μετέπειτα Jabhat Fattah al-Nusra και μετά το ΙΚ. Και όλοι αυτοί που μας επιτέθηκαν ήταν γείτονες μας. Οι περισσότερες επιθέσεις έρχονταν από τη Ράκκα και την Deir ez-Zor. Έτσι αναγκαστήκαμε να πολεμήσουμε για να αμυνθούμε. Αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο τώρα πολεμάμε στη Ράκκα και στην Deir ez-Zor. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η τρομοκρατία θα τελειώσει στη Συρία και αυτό θα απαιτήσει ο πόλεμος να συνεχιστεί. Μόλις ηττηθεί στρατιωτικά το ΙΚ θα γυρίσει στον ανταρτοπόλεμο – την αγαπημένη του μορφή πολέμου.

Το καθεστώς είναι απειλή για μας τώρα. Υπάρχουν ακόμη οι φιλοκαθεστωτικές σιιτικές ομάδες που είναι επίσης απειλή. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Αν το καθεστώς και οι σύμμαχοι του μας επιτεθούν αυτό θα οδηγήσει σε νέο κύμα αστάθειας και χάους στην περιοχή.

Αλλά θα πρέπει να συμβιβαστούμε με το παρών καθεστώς. Στρατιωτικά έχει νικήσει την αντιπολίτευση –την αντιπολίτευση εκτός από εμάς- τουλάχιστον στις περιοχές που ελέγχει. Και μιλώντας αντικειμενικά το καθεστώς δεν πρόκειται να φύγει.

Al-Monitor: Και ο Άσαντ; Είναι στον δρόμο της εξόδου;

Κομπάνι: Δεν βλέπω κανένα σημάδι για κάτι τέτοιο στο παρών.

Al-Monitor: Μπορούν οι ΗΠΑ να αποδεχτούν την παραμονή του Άσαντ;

Κομπάνι: Αυτό δεν το ξέρω αλλά το μέλλον των περιοχών που απελευθερώσαμε είναι σημαντικό για μας. Ο σκοπός μας είναι να διαπραγματευτούμε με την κεντρική κυβέρνηση και να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο καθεστώς για τις περιοχές που απελευθερώσαμε. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε γι΄ αυτό.

Al-Monitor: Δεν πιστεύετε ότι θα έχετε δυσκολίες να πετύχετε το καθεστώς που θέλετε χωρίς την υποστήριξη ενός ισχυρού παράγοντα όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία;

Κομπάνι: Έχουμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. 

Al-Monitor: Που πιστεύετε ότι βρίσκεται η διαδικασία της Αστάνα και ειδικότερα το θέμα της Ιντλίμπ στο παζάρι που γίνεται μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για το μέλλον της Συρίας;

Κομπάνι: Η Ιντλίμπ είναι προτεραιότητα για το καθεστώς. Το καθεστώς, η Ρωσία και άλλες δυνάμεις θέλουν να εξασφαλίσουν μία εκεχειρία ώστε το καθεστώς και οι σύμμαχοι του να επιτεθούν στην Deir ez-Zor με όλες τις δυνάμεις τους. Αυτός είναι ο άμεσος σκοπός τους και τον έχουν καταφέρει σε κάποιο βαθμό. Ο μακροπρόθεσμος σκοπός είναι να πάρουν την Ιντλίμπ το οποίο, όταν θα συμβεί, θα είναι επιζήμιο για την Τουρκία.

Al-Monitor: Γιατί;

Κομπάνι: Η Τουρκία πάσχει από κουρδο-φοβία. Αποκήρυξε τις βλέψεις της για το Χαλέπι μόνο για να μας εμποδίσει να ενώσουμε τα καντόνια μας. Τώρα θα αποκηρύξει τις βλέψεις της στην Ιντλίμπ για να αποτρέψει το SDF, τους Κούρδους, από το να πάμε εκεί.

Al-Monitor: Αλλά η Τουρκία έχει εγκαταλείψει την εκστρατεία της για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, γιατί να νοιάζεται για την Ιντλίμπ πλέον ειδικά αν κερδίζει ένα πλεονέκτημα έναντι των Κούρδων σε αντάλλαγμα;

Κομπάνι: Πράγματι. Η Ρωσία έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία να πάει στην Τζαραμπλούς με αντάλλαγμα να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το Χαλέπι. Τώρα η Ρωσία κάνει το ίδιο πράγμα για την Deir ez-Zor. Εξασφαλίζοντας μία εκεχειρία στην Ιντλίμπ η Τουρκία απελευθερώνει δυνάμεις του καθεστώτος ώστε να συγκεντρωθούν στην Deir ez-Zor και να πάρουν την περιοχή πριν προλάβουν οι δικές μας δυνάμεις.

Al-Monitor: Οι ΗΠΑ κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να σταματήσουν το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ. Εσείς πως το αξιολογείτε και ποια συμπεράσματα βγάζετε από αυτό;

Κομπάνι: Υποστηρίζουμε το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας στο ιρακινό Κουρδιστάν. Όλοι οι Κούρδοι ονειρευόμαστε την ένωση των τεσσάρων μερών (στην Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Συρία) και τη δημιουργία του ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Αυτός είναι ο στόχος αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα… Ας είμαι ξεκάθαρός: Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα στη Συρία, να παραμείνουμε τμήμα της Συρίας.


Al-Monitor: Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ενθαρρύνουν εσάς και το YPG να απομακρυνθείτε από το ΡΚΚ. Την ίδια ώρα λέγεται ότι οι ΗΠΑ συζητούν κοινές επιχειρήσεις με την Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ. Αυτό περιλαμβάνει και τη στοχοποίηση ανώτερων διοικητών του ΡΚΚ όπως ο Τζεμίλ Μπαγίκ.

Κομπάνι: Δεν νομίζω ότι επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ θα εξυπηρετούσαν τα αμερικανικά συμφέροντα. Και δεν νομίζω ότι θα το κάνουν. Αν συζητούνται σχέδια δολοφονιών αυτό δεν είναι καλό πράγμα.

Αντιπροσωπεύουμε τη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας, στην περιοχή της Ρογιάβα και δεν θα κάνουμε σχέσεις που θα έβλαπταν τα συμφέροντα των Κούρδων που ζουν σε άλλα μέρη του Κουρδιστάν. Είναι εκτός πραγματικότητας η σκέψη ότι θα υιοθετούσαμε εχθρική στάση προς το ΡΚΚ ή οποιαδήποτε άλλη κουρδική εθνική δύναμη, ανεξάρτητα από το ποιος θα μας το ζητούσε. Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Το ΡΚΚ μπορεί να μάχεται την Τουρκία αλλά εμείς και η Τουρκία έχουμε κοινά συμφέροντα. Μέχρι οι Αμερικανοί να έρθουν εδώ, στο Κομπάνι το 2015, είχαμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Οι πολιτικοί μας πήγαιναν στην Άγκυρα και συναντιόνταν με Τούρκους αξιωματούχους. Οι σχέσεις μας χάλασαν αφότου οι Αμερικανοί και η Συμμαχία ήρθαν.

Al-Monitor: Δηλαδή λέτε «αν το ΡΚΚ πολεμάει με την Τουρκία δεν μας αφορά, είμαστε κάτι ξεχωριστό»;

Κομπάνι: Ναι, έτσι είναι.

Al-Monitor: Αλλά η Τουρκία βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Σας βάζει στην ίδια κατηγορία με το ΡΚΚ. Λέγεται ότι το 2013 κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με τον Οτσαλάν η Ρογιάβα ήταν μέρος του παζαριού που γινόταν. Αλλά όταν τα δύο μέρη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τη Ρογιάβα οι συνομιλίες κατέρρευσαν. Αν οι συνομιλίες ξαναρχίσουν η Ρογιάβα θα είναι σίγουρα μέρος των διαπραγματεύσεων.

Κομπάνι: Πράγματι. Αλλά ο κύριος λόγος που οι σχέσεις μας με την Τουρκία κατέρρευσαν δεν είναι το ΡΚΚ. Αυτό είναι δικαιολογία. Ο κύριος λόγος είναι η στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σ΄ εμάς και τις ΗΠΑ. Αυτό ενίσχυσε τις φοβίες των Τούρκων. Επιπλέον οι περισσότεροι Κούρδοι ζουν στην Τουρκία και γι΄ αυτό αντιτίθεται σε ότι έχουμε κερδίσει στη Ρογιάβα. Αντιτίθονταν και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Al-Monitor: Δηλαδή λέτε ότι αν οι Αμερικανοί αποσυρθούν από τη Ρογιάβα οι σχέσεις σας με την Τουρκία θα βελτιωθούν;

Κομπάνι: Όχι δεν λέω αυτό.

Al-Monitor: Γιατί πιστεύετε η Τουρκία δεν συμμάχησε μαζί σας εναντίον του ΙΚ που επίσης απειλούσε την Τουρκία;

Κομπάνι: Η Τουρκία έκανε τους δικούς της υπολογισμούς σε σχέση με το ΙΚ. Η Τουρκία περίμενε το Κομπάνι να πέσει και γι΄ αυτό δεν μας υποστήριξε. Αντιθέτως συνεργάστηκε με το ΙΚ. Εάν Τούρκοι και Κούρδοι είχαμε πολεμήσει μαζί εναντίον του ΙΚ αυτό θα είχε ενισχύσει την ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία και θα είχε γκρεμίσει τις προκαταλήψεις που επικρατούν εναντίον μας στην τουρκική κοινή γνώμη.

Al-Monitor: Μπορεί να γίνει ειρήνη με τον Πρόεδρο Ερντογάν;

Κομπάνι: Μα τον Θεό είναι δύσκολο. Αλλά εάν συμπεράνει ότι η Τουρκία οδηγείται σε αδιέξοδο με τις παρούσες πολιτικές της θα μας αποδεχτεί στο τέλος. Ο Ερντογάν είναι πραγματιστής. Εάν η ειρηνευτική διαδικασία ξαναρχίσει στην Τουρκία αυτό θα είναι θετικό και για ΄μας.

Al-Monitor: Ξεκινήσατε τον αγώνα ως μέλος του ΡΚΚ;

Κομπάνι: Ναι, αλλά αυτό ήταν πολύ παλιά.

Al-Monitor: Γνωρίζετε τον Οτσαλάν προσωπικά, λέγετε ακόμη ότι σας αγαπάει σαν γιο του;

Κομπάνι: Ναι τον γνώριζα όταν ζούσε στη Συρία. Ο Αρχηγός «Άπο» έζησε εδώ για 20 χρόνια. Και γνώρισε σχεδόν όλες τις κουρδικές οικογένειες εδώ. Στο Χαλέπι. Στη Δαμασκό. Στην Αφρίν. Ο Αρχηγός «Άπο» είναι μια πραγματικότητα αυτής της περιοχής που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο Αρχηγός «Άπο» είναι φιλοσοφία, είναι ιδεολογία. Το ΡΚΚ είναι μία οργάνωση, ένα κόμμα, ένα κίνημα. Αλλά δεν μπορούμε να περιορίσουμε τη Ρογιάβα σε ένα μόνο κίνημα. Εδώ ζουν όλων των ειδών οι άνθρωποι. Άραβες, από τη Ράκκα, Κιρκάσιοι… Υπάρχει το ΡΚΚ. Υπάρχει το Εθνικό Κουρδικό Συμβούλιο. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν τον Μπαρζανί κι αυτοί που υποστηρίζουν τον Άσαντ. Αλλά οι συμπαθούντες το ΡΚΚ είναι οι περισσότεροι. Και υπάρχουν Άραβες εδώ που θέλουν να μάθουν για τη φιλοσοφία του «Άπο». Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι μας που πολέμησαν με το ΡΚΚ και έγιναν μάρτυρες. Όμως η Ρογιάβα δεν αποτελείται μόνον από συμπαθούντες του ΡΚΚ.

Al-Monitor: Μπορείτε να διευκρινίσετε;

Κομπάνι: Είμαστε υπεύθυνοι για τις περιοχές που κυβερνάμε ως Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας αλλά και για τις περιοχές που απελευθερώσαμε πρόσφατα. Εάν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία με τη Δαμασκό το στάτους κβο στην περιοχή θα κινδυνεύσει. Κι έτσι είτε θα υπάρξει συμφωνία είτε πόλεμος. Όπως έγιναν τα πράγματα στο κουρδικό βόρειο Ιράκ στη δεκαετία του ΄90.

Al-Monitor: Αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο βόρειο Ιράκ και στη Ρογιάβα. Αν και διστακτικά η Τουρκία βοήθησε τους Κούρδους του Ιράκ. Άνοιξε τα σύνορα της. Οι Τούρκοι και οι Κούρδοι του Ιράκ ποτέ δεν πολέμησαν μεταξύ τους. Η Τουρκία ήταν κάτι σαν αναπνευστήρας για το ιρακινό Κουρδιστάν. Αλλά έχει υψώσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Και σας θεωρεί ως εχθρούς, σας ταυτίζει με το ΡΚΚ.

Κομπάνι: Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι στη Ρογιάβα είναι όλοι ΡΚΚ ή ότι το ΡΚΚ κάνει κουμάντο στη Ρογιάβα που δεν είναι αληθινό. Αυτός είναι ο τρόπος που επιλέγει η Τουρκία να παρουσιάζει τη Ρογιάβα. Αλλά δεν είναι αλήθεια.

Al-Monitor: Λέγετε ότι χωρίς την υποστήριξη του ΡΚΚ δεν θα είχατε πετύχει την ισχύ και την επιρροή που έχετε τώρα στη Συρία.

Κομπάνι: Το ΡΚΚ μας υποστήριξε και συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία μας. Αλλά η πιο σημαντική πηγή της επιτυχίας ήταν οι ίδιοι οι άνθρωποι της Ρογιάβα. Οι νέοι. Πως ιδρύθηκε το YPG; Ναι, υπήρχαν αυτοί που είχαν πολεμήσει με το ΡΚΚ ανάμεσα στους ιδρυτές του αλλά δεν ήταν πολλοί.

Al-Monitor: Ήσασταν μέρος αυτής της ομάδας;

Κομπάνι: Ναι. Γύρισα την άνοιξη του 2011. Ήμασταν περίπου τριάντα. Αλλά αν ο ντόπιος πληθυσμός και η νεολαία δεν μας είχαν στηρίξει δεν θα καταφέρναμε να φτιάξουμε έναν τόσο ισχυρό στρατό. Η «Συμμαχία κατά του ΙΚ» άρχισε να μας παρέχει όπλα μόνο τελευταία. Πριν έρθουν οι Αμερικανοί απελευθερώσαμε πολλές περιοχές με τα Καλασνίκοφ μας. Η επιτυχία αυτού του τόπου είναι η δικιά του δύναμη.

Al-Monitor: Γιατί η Τουρκία είναι τόσο ανήσυχη μαζί σας;

Κομπάνι: Είμαστε γείτονες με την Τουρκία για έξι χρόνια τώρα. Τα συνοριακά τους φυλάκια είναι απέναντι στα δικά μας. Και ούτε ένα επεισόδιο δεν έχει συμβεί αυτά τα έξι χρόνια. Τα ΡΚΚ έχει οργανώσει επιθέσεις μέσα στη Τουρκία αυτά τα έξι χρόνια. Πριν αποκτήσουμε τον έλεγχο αυτών των συνόρων γίνονταν συγκρούσεις ανάμεσα στους Τούρκους και σε δυνάμεις του ΡΚΚ εδώ. Αλλά τα τελευταία έξι χρόνια δεν είχαμε κανένα επεισόδιο. Όπως ξέρετε η Qamishli και η Nusaybin (στην πλευρά της Τουρκίας με πλειοψηφία Κούρδων) είναι απέναντι η μία από την άλλη. Η Nusaybin καταστράφηκε μπροστά στα μάτια μας. Εάν ήμασταν το ΡΚΚ ή ταυτόσημοι με το ΡΚΚ θα μπαίναμε στον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Αλλά δεν το κάναμε. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο τόπος έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.

Η εμπειρία των έξι ετών δείχνει ότι δεν συνιστούμε απειλή για την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι το ΡΚΚ και το YPG δεν είναι το ίδιο. Η διακυβέρνηση και οι πολιτικοί σχηματισμοί στη Ρογιάβα ενεργούν με βάση τα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν εκεί. Τι έχει να κάνει αυτό με το ΡΚΚ; Η Τουρκία αντί να ψάχνει ποιος δούλευε για ποιον στο παρελθόν πρέπει να προσέξει την πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί τώρα.

Οι Αμερικανοί είναι εδώ και δύο χρόνια εδώ και ξέρουν την πραγματικότητα που έχω περιγράψει. Όταν το 2015 η εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και στο ΡΚΚ κατέρρευσε εμείς δεν συμμετείχαμε σε εκείνον τον πόλεμο. Στην πραγματικότητα η Τουρκία μας επιτέθηκε και με στοχοποίησε άμεσα. Πολλοί σύντροφοι μου μαρτύρησαν. Στο τέλος ήταν δικαίωμα μας να αμυνθούμε και ανταποδώσαμε στους Τούρκους. Αν μας χτυπήσουν ξανά θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο.

Al-Monitor: Αν σας επιτεθεί ο Άσαντ πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ θα σας προστατέψουν;

Κομπάνι: Υποσχέθηκαν να μας υπερασπιστούν. Και το έκαναν στην Tabqa. Έριξαν ένα αεροπλάνο του καθεστώτος. Θα θέλαμε να εμπιστευτούμε την Αμερική.

Al-Monitor: Για κάποιον που ήταν για πολλά χρόνια στο ΡΚΚ και έχει εκτεθεί στην αριστερή ιδεολογία το να δουλεύετε τώρα με τους στρατιώτες και τους διπλωμάτες της Νο 1 ιμπεριαλιστικής δύναμης έχει επηρεάσει την κοσμοθεωρία σας;

Κομπάνι: Οι άνθρωποι μαθαίνουν σε όλη τη ζωή τους. Κερδίσαμε μεγάλη εμπειρία στον στρατιωτικό τομέα. Πριν τους Αμερικανούς πολεμούσαμε το ΙΚ με τα δικά μας μέσα. Μετά τους Αμερικανούς μπήκε στο παιχνίδι η αεροπορική υποστήριξη και αναπτύξαμε ένα νέο σύστημα.

Al-Monitor: Οι Αμερικανοί έμαθαν κάτι από σας;

Κομπάνι: Έχουμε την αυτοθυσία, την αυτάρκεια, το κουράγιο. Αυτά έμαθαν από μας. Φτιάξαμε ένα ισχυρότερο SDF με τους Αμερικανούς. Εγώ του είχα δώσει το όνομα του.

Al-Monitor: Ένας Αμερικανός στρατηγός το ανέφερε αυτό σε κάποιο πάνελ. Το όνομα σας ήρθε μια νύχτα, είπε.

Κομπάνι: Πράγματι.

Al-Monitor: Εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη Συρία υπάρχει η υποψία ότι η συμμαχία σας με τους Άραβες θα δυσκολέψει και πιθανόν θα συγκρουστείτε. Σας ανησυχεί αυτό;

Κομπάνι: Έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινή μοίρα. Δουλεύουμε για ένα κοινό μέλλον, για μία δημοκρατική, ομοσπονδιακή Συρία όπου όλοι οι άνθρωποι θα είναι ίσοι. Οι Άραβες προσπάθησαν αν συνεργαστούν με όλους. Πρώτα με το καθεστώς, μετά έφυγαν από εκεί και πήγαν με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA). Πήγαν με την Jabhat al-Nusra και τελικά με το ΙΚ. Στο τέλος ήρθαν σε μας και θέλουν να μείνουν. Μας εμπιστεύονται.

Al-Monitor: Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι στρατολογείται με το ζόρι Άραβες στο SDF και ότι δολοφονείτε αυτούς που αρνούνται.

Κομπάνι: Τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί και δεν θα το επιτρέπαμε να συμβεί. Αυτούς που δεν ήθελαν να πολεμήσουν στη Ράκκα τους στείλαμε πίσω.

Al-Monitor: Ποιος πληρώνει τους μισθούς του YPG;

Κομπάνι: Η κυβέρνηση μας.

Al-Monitor: Και των Αράβων μαχητών;

Κομπάνι: Τους πληρώνουμε κι αυτούς εμείς, αν και τελευταία οι Αμερικανοί πληρώνουν κάποιους από αυτούς, περίπου για το 1/5 της δύναμης. Όπως είπα θέλουμε οι ΗΠΑ να παραμείνουν. Τα αμερικανικά στρατεύματα εδώ θέλουν να μείνουν επίσης. Είναι στο χέρι των πολιτικών να αποφασίσουν όμως, όχι των στρατιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου