Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Το PMF Προσπαθεί να Αποκόψει το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη

Το PMF Προσπαθεί να Αποκόψει το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη
Μαχητές του Harakat al Nujaba, που υποστηρίζεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης προελαύνουν κατά μήκος του δυτικού άξονα της Μοσούλης στις 30/10.

Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε από τον Amir Toumaj και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο The Long War Journal στις 04/11/2016. 



Δύο βδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Μοσούλης δημοσιογράφοι, ενσωματωμένοι στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, αναφέρουν ότι αυτές έφτασαν στις ανατολικές παρυφές της πόλης, στην επαρχία Νινευή, με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας που ηγούνται οι ΗΠΑ. Εντωμεταξύ, ιρακινές πολιτοφυλακές που ενεργούν ως μέρος της οργάνωσης Popular Mobilization Forces (PMF) προελαύνουν προς το  Tal Afar, 33 μίλια δυτικά της Μοσούλης, από τα νότια της πόλης. Ο σκοπός του PMF είναι να αποτρέψει τη διαφυγή του Ισλαμικού Κράτους προς τη Συρία.

Το PMF ανακοίνωσε ότι σήμερα (4/11) απέκοψε την οδό προς την έδρα του Ισλαμικού Κράτους, τη Raqqa.

Ένας από τους διοικητές του PMF, ο Hadi al Ameri, ο οποίος είναι και επικεφαλής της οργάνωσης Badr που υποστηρίζεται από το Ιράν, ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε τη Mahalabia (σημείο 1 στο χάρτη), η οποία συνδέει την Tal Afar με τη Μοσούλη. Ο Ameri είπε στην Al Sumaria χθες (3/11) ότι η Mahalabia αποτελούσε τη βασική πρόσβαση του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, την οποία είχαν χρησιμοποιήσει και το 2014 για την είσοδο τους στην πόλη. Όμως, το ΙΚ συνεχίζει να ελέγχει την κύρια οδό προς το Tal Afar και την περιοχή που εκτείνεται προς τη Συρία.

Η προέλαση του PMF στον δυτικό άξονα της Μοσούλης
Η προέλαση του PMF στον δυτικό άξονα της Μοσούλης, μέχρι την 3η Νοεμβρίου. ΠΗΓΗ

O Ameri υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να προελαύνουν βόρεια για να καταλάβουν την κύρια οδό που συνδέει τη Μοσούλη με την Tal Afar και μετά την ίδια την Tal Afar. Οι δυνάμεις του PMF έχουν επίσης προελάσει μέχρι το Maseed (σημείο 2 στο χάρτη) και την Ayn al Jahesh (σημείο 3 στο χάρτη), εκκαθαρίζοντας τα παρακείμενα χωριά. Οι ανακοινώσεις του PMF δημοσιεύονται και στα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν.

Μόλις το PMF άρχισε την επιχείρηση του προς την Tal Afar την προηγούμενη βδομάδα εκπρόσωπος του ανακοίνωσε την ετοιμότητα της οργάνωσης να μεταφέρει τις επιχειρήσεις της στη Συρία μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης. Ένας από τους διοικητές του δήλωσε στα ΜΜΕ στις 2/11 ότι η «καταδίωξη» του Ισλαμικού Κράτους μέσα στη Συρία είναι «δικαίωμα» του PMF. Η μετάβαση στη Συρία μετά τη Μοσούλη σχεδιάζεται εδώ και πολλούς μήνες σε συνεργασία με την Τεχεράνη. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Ιράν το Σεπτέμβριο ο Akram al-Kaabi, επικεφαλής της Harakat al Nujaba, μίλησε για την ανάγκη να ανοιχτεί νέο μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία για να προστατευθεί το Ιράκ από περαιτέρω διεισδύσεις. Σύμφωνα με ηγέτες παραστρατιωτικών ομάδων που μίλησαν στη The Wall Street Journal περίπου 5.000 ιρακινοί πολιτοφύλακες, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στη Harakat al Nujaba, είναι ήδη στο Χαλέπι ως μέρος μιας εκστρατευτικής δύναμης η οποία υποστηρίζεται και καθοδηγείται από τους Ιρανούς Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης (Irans Islamic Revolutionary Guard Corps: IRGC),.


Ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις, που υποστηρίζονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, είναι ανεμειγμένες στη Συρία από το 2012, κυρίως για να βοηθήσουν στη διατήρηση της κυβέρνησης Άσαντ. Η εκεί παρουσία τους ήταν αποτελεσματική μέχρι που οι περισσότεροι μαχητές ανακληθηκαν στα μέσα του 2014, μετά την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Η εκδίωξη του ΙΚ από τη Μοσούλη επέτρεψε να επιστρέψουν οι πολιτοφύλακες στη Συρία. Το PMF υποστηρίζει, για να αντικρούσει αυτούς που ζητούν τη διάλυση του, ότι είναι μια αναγκαία δύναμη ασφαλείας στην μετά τη Μοσούλη εποχή και ότι η αρχική του εντολή με βάση την οποία σχηματίστηκε το 2014 ήταν να διώξει το Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ, πράγμα το οποίο δεν έχει εκπληρωθεί ακόμη ενώ, υποστηρίζει, ότι χρειάζονται νέες εγγυήσεις για να αποφευχθούν περαιτέρω διεισδύσεις από το Ισλαμικό Κράτος ή διάδοχα σχήματα.

Το PMF είναι μία οργάνωση ομπρέλα που περιλαμβάνει πολιτοφυλακές Σιιτών, Σουνιτών, Χριστιανών και Γεζίντι, οι οποίες σχηματίστηκαν το 2014 μετά την έκδοση φετφά από τον Μέγα Αγιατολαχ Ali Sistani να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ. Το PMF ελέγχεται και κυριαρχείται από ανθρώπους των Φρουρών της Επανάστασης. Σε μία προσπάθεια να χαλιναγωγήσει αυτές τις πολιτοφυλακές ο πρωθυπουργός του Ιράκ Haidar al Adabi κατέστησε το PMF δύναμη ασφαλείας του ιρακινού κράτους ανεξάρτητη από τον ιρακινό στρατό. Όμως, το PMF παραμένει σφιχταγκαλιασμένο με ιρανικής υποστήριξης πολιτοφυλακές και οι κύριοι ηγέτες του είναι υποταγμένοι στον Qassem Soleimani, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

O Abu Mahdi al Muhandis
O Abu Mahdi al Muhandis, επιχειρησιακός διοικητής του PMF και υπαρχηγός του Qassem Soleimani, επιθεωρεί θέσεις των αντιπάλων του. ΠΗΓΗ

Ένας εκπρόσωπος τύπου της Hezbollah Brigade είπε στο Al Jazeera ότι περίπου 15.000 Σιίτες μαχητές συμμετέχουν στη μάχη της Μοσούλης, αν και έχουν συμφωνήσει να μείνουν στα προάστια για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις μέσα σε μία μεγάλη σουνιτική πόλη,. Οι μονάδες που υποστηρίζονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης περιλαμβάνουν τις παρακάτω οργανώσεις:
  • Badr,
  • Asayib Ahl al-Haq (AAH, League of Righteous People),
  • Hezbollah Brigades (Brigades of the Party of God),
  • Harakat al Nujaba (Movement of the Party of God’s Nobles),
  • Imam Ali Brigades,
  • Saraya Ashura (Ashura Brigades),
  • και Saraya Khorasani (Khorasani Brigades).

Η παρουσία τους έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες και ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει οι ίδιες οι οργανώσεις. Ο Hamed Jazayeri, υποδιοικητής της Saraya Khorasani και ένας από τους σημαντικούς άντρες του PMF, είπε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ότι η ιρακινή αεροπορία έχει ήδη εξαπολύσει επιδρομές σε περιοχές που θα προελάσει το PMF.

Τρεις χιλιάδες Σιίτες Τουρκομάνοι πολιτοφύλακες που ζούσαν στην Tal Afar πριν την κατάληψη της από το Ισλαμικό Κράτος έχουν εξοπλιστεί και εκπαιδευτεί από το PMF και θα συμμετέχουν στη μάχη για την κατάληψη της πόλης τους, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της οργάνωσης ΑΑΗ. Όμως, σύμφωνα με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας υπάρχουν ανησυχίες για τις προθέσεις των Σιιτών Τουρκομάνων, που επιστρέφοντας μπορεί να θελήσουν να εκδικηθούν τους Σουνίτες Τουρκομάνους, τους οποίους θεωρούν ότι είχαν συνταχθεί με το Ισλαμικό Κράτος. Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα ξεσπάσματος θρησκευτικής βίας στην Tal Afar.

Στο μεταξύ, η Τουρκία, από την 1η Νοεμβρίου, έχει προωθήσει άρματα και πυροβολικό κοντά στην τουρκική πόλη Silopi, πλησίον των τουρκο-ιρακινών συνόρων, και έχει προειδοποιήσει κατά της συμμετοχής του PMF στην κατάληψη της Tal Afar, ενώ έχει απειλήσει ότι θα επέμβει αν το PMF κακοποιήσει πολίτες. Σε απάντηση ο Adabi επεσήμανε ότι το Ιράκ δεν θέλει πόλεμο με την Τουρκία, αλλά οι δυνάμεις του θα είναι έτοιμες εάν αυτό συμβεί. Επίσης, οι διοικητές του PMF, τον προηγούμενο μήνα, είχαν εκφραστεί πολύ έντονα κατά της συμμετοχής τουρκικών δυνάμεων στη μάχη της Μοσούλης. Η στάση της Τουρκίας και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της έχουν περιπλέξει την επιχείρηση στη Μοσούλη αυξάνοντας το ρίσκο της πολεμικής κλιμάκωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Erdogan επιδιώκει ξεκάθαρα να επεκτείνει την επιρροή του στο Ιράκ, καθώς επιταχύνει τις προσπάθειες του να ισχυροποιήσει τον έλεγχο του στο εσωτερικό της χώρας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Την εβδομάδα που πέρασε κλιμάκωσε τις διώξεις κατά των αντιπάλων του συλλαμβάνοντας Κούρδους ηγέτες και βουλευτές και διακόπτοντας την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 3/11, όπως ανέφερε η εφημερίδα The Guardian.

Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου