Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Τα Abrams Εκσυγχρονίζονται - Όπως και οι RPG

Τα Abrams Εκσυγχρονίζονται - Όπως και οι RPG
Μ1Α2 Abrams στην Tall Afar, στο Ιράκ, στις 3 Φεβρουαρίου 2005.

Γράφει ο Christopher Woody στο BUSINESS INSIDER.


Ο αμερικανικός στρατός μελετά διάφορα συστήματα για να βελτιώσει την προστασία των αρμάτων και των τεθωρακισμένων οχημάτων του από RPG, αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα εχθρικά πυρά.

Αλλά η τελευταία έκδοση του RPG, που αποτελεί βασικό στοιχείο στο οπλοστάσιο της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων, μπορεί να είναι ήδη ένα βήμα μπροστά από τα συστήματα ενεργής προστασίας (Active Protection System APS) που ο αμερικανικός στρατός σύντομα θα υιοθετήσει.

Το Πεντάγωνο έχει αποκτήσει συστήματα ενεργής προστασίας για να τα δοκιμάσει στα Abrams, στα Bradley, στα Stryker και ίσως και σε ελαφρύτερα οχήματα όπως στον διάδοχο του Humvee.

«Ο στρατός αναζητά εγχώριες και διεθνείς λύσεις από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MAPS (Modular Active Protection Systems)», δήλωσε ένας αξιωματούχος του στρατού στο Scout Warrior.

Ο στρατός σκοπεύει να εξοπλίσει τα Abrams και τα Bradley με τα ισραηλινής κατασκευής συστήματα Trophy και Iron Fist, αντίστοιχα. Επίσης σκοπεύει να τοποθετήσει το αμερικανικής κατασκευής Iron Curtain στα οχήματα Stryker. (Ο στρατός ενοικίασε πολλά συστήματα Trophy την προηγούμενη άνοιξη συνεργαζόμενος με τους πεζοναύτες για τη δοκιμή τους).

«Αυτό που είναι πλησιέστερα προς την εγκατάσταση είναι το Trophy στα Abrams», δήλωσε ο υπαρχηγός του στρατού Αντιστράτηγος John Murray. «Λαμβάνουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Το σύστημα προσθέτει στο επίπεδο προστασίας του άρματος».

Η αρχή λειτουργίας του συστήματος ενεργής προστασίας
Η αρχή λειτουργίας του συστήματος ενεργής προστασίας.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα συστήματα ενεργής προστασίας έρχεται καθώς άλλες χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει τη σχετική τεχνολογία.

Το ισραηλινό Merkava είναι εξοπλισμένο πλέον με το Trophy, όπως και το νέο ρωσικό άρμα Τ-14 Armata έχει το δικό του APS. Τόσο το ισραηλινό άρμα όσο και το ρωσικό όσο και το βρετανικό Challenger 2 θεωρούνται από Αμερικανούς αξιωματούχους πολύ κοντά ή ισοδύναμα με το Abrams. (Αν και κάποιοι αξιωματούχοι δεν θεωρούν ότι το Armata είναι επιχειρησιακό).

Καθώς οι στρατοί έχουν υιοθετήσει συστήματα ενεργής προστασίας και άλλα μέσα για να βελτιώσουν τη θωράκιση των αρμάτων οι κατασκευαστές όπλων επιζητούν νέα αντιαρματικά για να τα αντιμετωπίσουν. Οπότε τα αμερικανικά οχήματα εξοπλισμένα με APS που θα βρεθούν στο πεδίο της μάχης θα αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση από έναν παλιό αντίπαλο, το RPG.

Μαχητής του FSA με RPG-29 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Menagh, βόρεια από το Χαλέπι, στις 27 Δεκεμβρίου 2012.
Οι Ρώσοι κατασκευαστές όπλων εισήγαγαν το RPG το 1949 αναβαθμίζοντας το έκτοτε. (RPG: Ruchnoy Protivotankovyy Granatomet που σημαίνει «φορητός εκτοξευτής αντιαρματικών βομβίδων» και όχι Rocket Propelled Grenade).

Η πιο πρόσφατη παραλλαγή, το RPG-30, αποκαλύφθηκε το 2008, διαθέτει διπλή αντιαρματική κεφαλή 105 χλστ. και έχει ένα δεύτερο, μικρότερου διαμετρήματος, βλήμα που έχει σκοπό να αποτελέσει δόλωμα για τα συστήματα ενεργής προστασίας.

Η διπλή κεφαλή ΗΕΑΤ (High Explosive Anti-Tank) περιέχει μία κεφαλή για να εξουδετερώσει την ενεργή θωράκιση του οχήματος (που χρησιμοποιεί εκρηκτικά για να αντιμετωπίσει τα εισερχόμενα βλήματα) και μία άλλη για να διατρήσει τη θωράκιση του ίδιου του οχήματος.

«Η καινοτομία του ρωσικού εκτοξευτή είναι ότι βάλλονται δύο ρουκέτες στο στόχο ταυτόχρονα. Η μία, 42 χλστ. σε διάμετρο, έχει τον ρόλο «προβοκάτορα» ακολουθούμενη λίγο μετά από την ρουκέτα των 105 χλστ. με τη διπλή κεφαλή», είπε ο Vladimir Porkhachyov, γενικός διευθυντής της NPO Bazalt, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, για το RPG-30 τον Σεπτέμβριο του 2015.

Έχει αναφερθεί ότι το RPG-30 έχει περάσει το στάδιο των δοκιμών και εισήλθε σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό κάπου μεταξύ του 2012 και 2013. Σύμφωνα με μία ανάρτηση του 2015 στον ελεγχόμενο από το ρωσικό κράτος ιστότοπο Sputnik το Πεντάγωνο έχει προσθέσει το RPG-30 στη λίστα των «ασύμμετρων απειλών για τις αμερικανικές δυνάμεις».

Μ1Α1 κατεστραμμένο από φίλια πυρά
Μ1Α1 κατεστραμμένο από φίλια πυρά.

Η αποτελεσματικότητα του RPG-30 απέναντι στα συστήματα ενεργής προστασίας και εάν τα συστήματα αυτά θα πρέπει να αναβαθμιστούν για να αντιμετωπίσουν το RPG-30 και παρόμοια πυρομαχικά μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση το RPG –παρά το περιορισμένο μέγεθος της πολεμικής του κεφαλής- εδώ και χρόνια έχει ισχυρή παρουσία στα πεδία των μαχών, ακόμη και απέναντι σε σύγχρονα άρματα.

Το προηγούμενο μοντέλο, το RPG-29, είχε εισαχθεί το 1991 και είναι ακόμη σε υπηρεσία με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Βάλλει μία διπλή κεφαλή ΗΕΑΤ των 105 χλστ. και μπορεί να βάλλει ακόμη θερμοβαρική ρουκέτα εναντίον κτηρίων και οχυρών.

Ρωσικά RPG-29 χρησιμοποιήθηκαν από τη Hezbollah εναντίον ισραηλινών αρμάτων και προσωπικού κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο το 2006.

Άρμα μάχης Merkava IIID Baz
Άρμα μάχης Merkava IIID Baz.
Σύμφωνα με αναφορά της Haaretz από εκείνη την εποχή οι ομάδες κυνηγών αρμάτων της Hezbollah χρησιμοποιώντας RPG-29 κατάφερναν σε κάποιες περιπτώσεις –χρησιμοποιώντας συχνά τούνελ για να ελιχθούν και να πετύχουν τακτικό αιφνιδιασμό- να διατρήσουν τον θώρακα των πιο προηγμένων αρμάτων Merkava του Ισραήλ.

Σε άλλες περιπτώσεις οι μαχητές της Hezbollah χρησιμοποίησαν RPG-29 για να βάλλουν σε κτήρια στα οποία βρίσκονταν Ισραηλινοί στρατιώτες, διαπερνώντας τους τοίχους.

«Οι πλειονότητα των ισραηλινών απωλειών στο πεζικό και στα τεθωρακισμένα ήταν αποτέλεσμα των κυνηγών αρμάτων της Hezbollah», οι οποίες χρησιμοποιούσαν και άλλα όπλα επίσης, σύμφωνα με αναφορά της Haaretz, από τις τελευταίες μέρες του πολέμου, στην οποία αναφέρονταν οι πηγές των πληροφοριών.

Αυτοί οι RPG-29 είχαν φτάσει στα χέρια της Hezbiollah από τον συριακό στρατό ο οποίος τους είχε παραλάβει από τη Ρωσία. Η Μόσχα το αμφισβήτησε ενώ αναφέρθηκε ότι είχαν εξαχθεί από πρώην κομμουνιστικες χώρες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τον Αύγουστο του 2006 ένα RPG-29 χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία εναντίον βρετανικού Challenger 2 στο νότιο Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην Al Amarah ένα RPG-29 νίκησε την ενεργή θωράκιση του Challenger, εισήλθε στην καμπίνα του οδηγού και ανατίναξε το πόδι ενός στρατιώτη ενώ τραυμάτισε άλλους.

Μέλος της ιρακινής ομοσπονδιακής αστυνομίας βάλλει RPG στη δυτική Μοσούλη
Μέλος της ιρακινής ομοσπονδιακής αστυνομίας βάλλει RPG στη δυτική Μοσούλη.

Βρετανοί στρατιωτικοί κατηγορήθηκαν το 2007 για συγκάλυψη αφού έγινε γνωστό ότι δεν είχαν αναφέρει το επεισόδιο του Αυγούστου του 2006.

Δύο χρόνια μετά κατά τη διάρκεια μαχών στην Πόλη Sadr στη Βαγδάτη –μία σιιτική συνοικία στην ιρακινή πρωτεύουσα- ένα αμερικανικό άρμα Μ1 Abrams υπέστη ζημιά από RPG-29. (Ο αμερικανικός στρατός απέφευγε για καιρό την ενεργή θωράκιση αλλά την αποδέχτηκε πρόσφατα ως έναν εύκολο και φτηνό τρόπο για να βελτιώσει την προστασία ευπαθών τμημάτων του Abrams, ιδίως απέναντι στα RPG).

Κατά τη διάρκεια μαχών στο Ιράκ RPG-29 διάτρησαν τον θώρακα των Abrams δύο φορές και του Challenger μία σύμφωνα με τον ιστότοπο The National Interest. Άλλα Abrams στο Ιράκ καταστράφηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους όπως ο ρωσικός ΑΤ-14 Kornet.

Η απειλή υπερβαίνει τα άρματα μάχης. Εφτά από τα οχτώ αμερικανικά ελικόπτερα που καταρρίφθηκαν στο Αφγανιστάν μεταξύ 2001 και 2009 χτυπήθηκαν από RPG.

Ελικόπτερο Σινούκ αιωρείται πάνω από αμερικανικά στρατεύματα στο χωριό Jegdelic, 56 μίλια ΝΔ της Καμπούλ, στις 24/12/2004.

Οι RPG βρίσκονται σε υπηρεσία ανά την υφήλιο τόσο σε κρατικούς όσο και σε μη-κρατικούς δρώντες, σύμφωνα με έρευνα του Small Arms. Το όπλο και εξαρτήματα γι΄ αυτό έχουν εμφανιστεί πρόσφατα σε παζάρια όπλων στη Λιβύη.

Το RPG-7, ο πρόγονος του RPG-29, χρησιμοποιείται από δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική, στην Υποσαχάρια Αφρική καθώς και στην κεντρική, νότια και ανατολική Ασία.

Τακτικές και άτακτες δυνάμεις στη Λατινική Αμερική έχουν επίσης RPG καθώς και εγκληματικές οργανώσεις της περιοχής. Τέλος, έχει αναφερθεί ότι το καρτέλ «Jalisco New Generation» χρησιμοποίησε RPG για να ρίξει ελικόπτερο της αστυνομίας του Μεξικό το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου