Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Το Εκτεινόμενο Αποτύπωμα της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή

Το Εκτεινόμενο Αποτύπωμα της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή
Ο Qassem Soleimani

Καταστρέφοντας το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν οι Αμερικανοί κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε να αυξηθεί η σιιτική επιρροή στο Ιράκ και όχι μόνο. Η εξέλιξη αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες στη Μ. Ανατολή και προσπαθώ να την παρακολουθώ στο μετρό των δυνατοτήτων μου. Στο παρακάτω άρθρο που αναρτήθηκε  στον ιστότοπο FDDs Long War Journal στις 06/07/2017 o Amir Toumaj παραθέτει και σχολιάζει τα βασικά στοιχεία πρόσφατης ομιλίας του αρχηγού της Δύναμης Qods των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Η Δύναμη Qods έχει ως αντικείμενο της τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό και υπάγεται απ΄ ευθείας στον αρχηγό του Ιρανικού κράτους.



Στις 3 Ιουλίου ο Υποστράτηγος Qassem Soleimani, αρχηγός της Δύναμης Qods των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, μίλησε σε συγκέντρωση βετεράνων του πολέμου Ιράν – Ιράκ στην πατρίδα του την επαρχία Kerman.

Ο Soleimani εξήρε τη μακρά προσπάθεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας να αναλάβει την ευθύνη του παλαιστινιακού αγώνα και ισχυρίστηκε ότι η επιρροή της Τεχεράνης στη Μ. Ανατολή έχει επεκταθεί ως αποτέλεσμα του συριακού εμφυλίου. Κατέκρινε τη Σαουδική Αραβία καθώς και τους ντόπιους, Ιρανούς, επικριτές των Φρουρών της Επανάστασης. Και ακόμη εξέφρασε τη θλίψη του για τον μειωμένο αριθμό πιστών που προσέρχονται στα τζαμιά στο Ιράν.

Ο Soleimani χαιρέτησε τη σημασία της Ημέρας της Ιερουσαλήμ (Qods Day), που καθιερώθηκε από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί για να καλεί για την καταστροφή του Ισραήλ και να εκφράζει την υποστήριξη του στους Παλαιστίνιους. Οι υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη εορτασμοί για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες τον τελευταίο μήνα.

«Μία από τις πιο σημαντικές και πολύτιμες καινοτομίες του Ιμάμη Χομεϊνί ήταν να φέρει στο επίκεντρο τις πολιτικές του συστήματος για τα παλαιστινιακά θέματα και ο Ιμάμης (είθε ο παντοδύναμος Θεός να είναι ικανοποιημένος μαζί του) ύψωσε τη σημαία των mahdavi στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», είπε ο Soleimani αναφερόμενος στην πίστη στον Mahdi, τον 12ο σιίτη ιμάμη που θα εγερθεί πριν την ημέρα της κρίσης.

Ο Soleimani μετά επέπληξε «κάποιες αραβικές χώρες» που «περιβάλλουν» τους «καταπιεσμένους» Παλαιστίνιους. Η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει αραβικές χώρες ότι «ξεπουλάνε» τον παλαιστινιακό αγώνα γιατί οι ίδιες αραβικές χώρες έχουν αυξήσει τους δεσμούς τους με το Ισραήλ και μοιράζονται μαζί του την ανησυχία για την ιρανική ισχύ.

«Η διεθνής άμυνα των καταπιεσμένων του Ιράκ και της Συρίας από την Ισλαμική Δημοκρατία» έχει αυξήσει τη διεθνή δημοφιλία του Ιράν ισχυρίστηκε ο Soleimani. Άλλα στοιχεία όμως δείχνουν ότι συνέβη το αντίθετο: την τελευταία δεκαετία οι περιφερειακές πολιτικές της Τεχεράνης οδήγησαν σε απότομη πτώση της συμπάθειας προς το Ιράν στη Μ. Ανατολή και παγκοσμίως.

«Ο στόχος των αποστατών τρομοκρατών ήταν να γονατίσουν την Ισλαμική Δημοκρατία με τις συνωμοσίες τους» ισχυρίστηκε ο Soleimani και εξήγησε: «Αυτοί που ήταν πίσω από αυτή την εξέγερση και την υποδαύλισαν είχαν επίσης την ίδια φαντασία. Όμως το μεγαλείο και η δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αυξήθηκε δέκα φορές μετά την εμφάνιση και προς το τέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)».


Όπως και άλλοι υψηλόβαθμοί Ιρανοί αξιωματούχοι ο Soleimani ισχυρίστηκε ότι το ΙΚ ήταν μία συνωμοσία των εχθρών της Τεχεράνης με στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία. Αν και δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν πολεμούν το ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία η Τεχεράνη έχει χρησιμοποιήσει την άνοδο της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης για να δικαιολογήσει την ανάμιξη της στο εξωτερικό και τη δική της τζιχάντ για να υπερασπίσει σιιτικούς τόπους λατρείας από επιθέσεις αντι-σιιτών εξτρεμιστών.

Ο Soleimani καυχήθηκε για τις ευοίωνες προοπτικές του συριακού καθεστώτος αν και δεν ανέφερε οτιδήποτε για τη ρωσική επέμβαση η οποία ήταν ουσιαστική για να αλλάξουν οι τύχες του πολέμου.  «Κάποια στιγμή η Συρία αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα αλλά σήμερα η Συρία γίνεται ισχυρότερη κάθε μέρα», είπε. Η «διεθνής πίστη σήμερα είναι ότι το συριακό σύστημα είναι ανίκητο».

Ο Soleimani μίλησε ακόμη για την επέκταση των επιχειρήσεων της Τεχεράνης στη Συρία: «Πολλά χρόνια πριν στη Συρία οι σχέσεις που είχαμε με άτομα και με κινήματα δεν ήταν περισσότερες από τα δάχτυλα του χεριού ενώ τώρα έχουμε σχέσεις με εκατοντάδες χιλιάδες». «Ενώ κάποιες χώρες που μας είχαν ζητήσει να μην υπερασπιζόμαστε την κυβέρνηση της Συρίας τώρα στέκονται δίπλα στην Ισλαμική Δημοκρατία και έχουν αλλάξει τις πολιτικές τους».

Ο αρχηγός της Δύναμης Qods επαίνεσε την άνοδο του PMF (Popular Mobilization Force) ένα συνονθύλευμα ιρακινών πολιτοφυλακών που κυριαρχούνται από παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης. Δεν ανέφερε καθόλου το γεγονός ότι η αμερικανική αεροπορική υποστήριξη υπήρξε κρίσιμη στην εκστρατεία κατά του ΙΚ.

«Ο ιρακινός στρατός κινείται στην κατεύθυνση να γίνει ένας ισχυρός, εθνικός, ισλαμικός στρατός. Αυτό οφείλεται στις λαϊκές δυνάμεις. Κάτι παρόμοιο έγινε και στη χώρα μας», είπε αναφερόμενος στην δημιουργία των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Basij. Η Τεχεράνη φιλοδοξεί να σταθεροποιήσει τα κέρδη της στο Ιράκ χρησιμοποιώντας ως όχημα της παρουσίας της την ομπρέλα του PMF.

Ο Ιρανός στρατηγός χλεύασε τη Σαουδική Αραβία λέγοντας: «Αν υπάρχει πολύ πετρέλαιο σε μία χώρα… αλλά κυριαρχείται από τρελή λογική τότε τρομερά πράγματα συμβαίνουν, όπως ο πόλεμος με την Υεμένη, και αυτά τα αδαή άτομα είναι ανίκανα να σβήσουν τη φωτιά». Καθώς ο εμφύλιος στην Υεμένη μπαίνει στον τρίτο του χρόνο ο Soleimani έχει προσωπικά επιβλέψει την αύξηση της ιρανικής βοήθειας στους μαχητές Houthi και στις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Ali Abdullah Saleh. Η συμμαχία HouthiSaleh επιδιώκει να εμποδίσει τη συμμαχία στην οποία ηγούνται η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει νικήσει σε όλες τις ενέργειες που έχουν συμβεί στην περιοχή», ισχυρίστηκε ο Soleimani.

Επίσης εξήρε τις επιθέσεις με πυραύλους των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στις θέσεις του ΙΚ στη Συρία τον προηγούμενο μήνα λέγοντας «αυτό είχε πολλά οφέλη, έδειξε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει τη θέληση να ενεργήσει και η επίδειξη θέλησης ήταν πιο σημαντική από το αποτέλεσμα». Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς με μόνο ένα βλήμα να χτυπάει τον στόχο. Η δήλωση του Soleimani μπορεί να διαβαστεί και ως παραδοχή ότι δεν χτύπησαν όλοι οι πύραυλοι τους στόχους τους. Ο ίδιος τόνισε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις κατέδειξαν την εκπαίδευση των ειδικών στην κατασκευή πυραύλων «ακριβείας».

«Έχω παραστεί μάρτυρας σε πολλές περιπτώσεις όπου οι πύραυλοι έπεφταν σαν τη βροχή, συμπεριλαμβανομένων και αμερικανικών πυραύλων», είπε και παρέθεσε έναν στίχο από το Κοράνι λέγοντας: «Δεν ήσουν εσύ που έριξες όταν έριξες – ο Θεός είναι Αυτός που έριξε».

Στα εσωτερικά θέματα ο Soleimani επιτέθηκε σε αυτούς που ασκούν κριτική στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, κριτικάροντας ο ίδιος έμμεσα τον πρόεδρο Hassan Rouhani. «Στην Ισλαμική Δημοκρατία είμαστε όλοι υπεύθυνοι απέναντι στους μάρτυρες, στην κοινωνία, στη θρησκεία και στη χώρα μας. Η μεγαλύτερη προδοσία είναι να δημιουργείς αμφιβολίες για τα θεμέλια του συστήματος». Συνέχισε λέγοντας: «κανένας σήμερα δεν θα πρέπει να αδυνατίσει το Σώμα». Αυτό πιθανόν ήταν αναφορά σε πρόσφατη κριτική του Rouhani προς το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης κατά τη διάρκεια των εκλογών.

«Μην συγκρίνετε το Σώμα μαζί μου… στοχοποιήστε εμένα όχι το Σώμα», είπε. «Χωρίς το Σώμα δεν θα υπήρχε η χώρα».

Ο Soleimani παραδέχτηκε τη μείωση στην παρουσία των Ιρανών στα τεμένη αν και θέλησε να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι το καθεστώς επιβάλλει τη δικιά του εκδοχή της θρησκευτικότητας στους ανθρώπους. «Δεν θα πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους απαισιόδοξους προς τη θρησκεία και να κάνουμε την κοινωνία να φοβάται τους ευσεβείς γιατί διώχνοντας τους ανθρώπους από τη θρησκεία οδηγούμαστε σε περισσότερα διαζύγια και η κοινωνική διαφθορά αυξάνει καθώς πέφτουν οι αξίες μας».

«Πως γίνεται κάποιοι άνθρωποι να θέλουν να κάνουν την κοινωνία να φοβάται τους ευσεβείς; Αυτό είναι λάθος στρατηγική και πολιτική».

Ένας διοικητής της Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης κάποτε παραδέχθηκε ότι μόνο 5% των τζαμιών στο Ιράν λειτουργούν πλήρως όλο το χρόνο.

Σχετικές αναρτήσεις




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου